Daniel Ringström Grentzelius, skorstensfejartekniker, står på ett tak vid en skorsten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med skorstensfejartekniker Daniel Ringström Grentzelius på ett hembesök i klippet. Foto: Christian S Zetterdahl/SVT

Hektiska tider för sotare i Norrköping: ”Folk eldar mer än vanligt”

Uppdaterad
Publicerad

Just nu är det fullbokat i kalendern för sotarna. När elpriserna skjuter i höjden så väljer allt fler en eldstad för att hålla ner kostnaderna och behålla värmen i hemmet. Men det finns risker med att elda för mycket.

– Vi har extremt mycket att göra just nu. Dels så är det mycket sotning på grund av att folk eldar mer än normalt, och sen har också antalet besiktningar för nyinstallationer ökat, säger Daniel Ringström Grentzelius, skorstensfejartekniker på ABH Sotning och och Ventilation i Norrköping.

Braskaminen måste vila

Men det finns allvarliga risker med  att använda sin eldstad som primär värmekälla och han varnar för att elda för hårt.  

– En vanlig braskamin är tänkt att vara en rumsvärmare. Den är inte gjord för att värma upp ett helt hus – som en vedpanna gör. Tumregeln här är att man eldar i max fyra timmar och sen ska den vila lika många timmar. Det är för du inte ska ackumulera värme till bjälklag som finns i väggar och tak, säger Daniel Ringström Grentzelius.      

Följ med honom upp på taket i klippet ovan.  

Skorstensfejartekniker Daniel Ringström Grentzelius är på väg upp på taket för sotning. Foto: SVT/ ChristianS Zetterdahl

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.