En kvinna med svart tröja och glasögon sitter i ett ljust rum med adventsljusstakar i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mer om bristen i klippet och om hur Heléne tycker att det är att vara god man. Foto: Martin Klevelid/SVT

Heléne i Linköping blev god man: ”Blir glad bara jag tänker på det”

Publicerad

Det var Heléne Karlssons vän som tyckte att hon skulle passa som god man. Idag har hon haft uppdraget i tre år och hjälpt flera personer.

Men det behövs många fler gode män i Östergötland och i många av Sveriges kommuner. Bristen märks bland annat i Linköpings kommun.

– Det kommer ständigt nya ärenden, det kan vara ett tiotal i veckan. Inflödet av nya gode män är inte lika stort, det är tre eller fyra i veckan, förklarar Maria Opoku, utredningssekreterare i Linköpings kommun.

Men det var en slump som gjorde att Heléne Karlsson blev god man, då hennes vän tyckte att hon skulle passa för uppdraget.

– Jag är jätteglad att hon pushade mig lite till det här. Jag hjälper idag allt från 18 år till nästan 100 år gamla personer. Det är blandat, det är härligt, berättar hon.

Hör mer om bristen i klippet och om hur Heléne tycker att det är att vara god man.

GOD MAN OCH FÖRVALTARE

En god man eller förvaltare har i uppdrag att ta tillvara en persons juridiska och ekonomiska rättigheter. Det kan till exempel vara att betala räkningar, ansöka om bidrag eller se till att beviljade insatser fungerar.

Vuxna personer med intellektuell funktionsnedsättning, psykisk funktionsnedsättning, allvarlig sjukdom eller demens är exempel på grupper som ibland kan ha behov av stöd av en god man eller förvaltare.

Källa: Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.