Minnesnål från NSAP 1936 och Anders R Johansson. Foto: ”Haimdagar” och Patrik Widegren/SVT

Många gotlänningar var nazister på 30-talet – nu skildras historien: ”Har varit locket på”

Uppdaterad
Publicerad

Under 30-talet var Gotland ett av de län i Sverige där nazistiska partier fick flest röster. Öns ”bruna” historia skildras nu i ett specialnummer av kulturtidskriften ”Haimdagar”.

Bland alla de fakta som författarna fått fram finns bland annat uppgifter om planer på ett koncentrationsläger på Karlsö.

– Jag tror att det här är välkommet. Locket har varit på så himla länge, säger Anders R Johansson.

Gotland

Nazistiska befäl

I ett specialnummer av tidskriften ”Haimdagar” går Anders R Johansson och Mickael Lundgren igenom hur nazistsympatierna såg ut på Gotland mellan 1928-1950. I de lokala valen 1934 och 1938, samt riksdagsvalet 1936, får olika nazistpartier uppåt 20 procent av rösterna på vissa av öns orter. Flera hundra personer, bland annat inom det militära, konstateras vara medlemmar i partierna.

– Vi har en lista på ett 50-tal olika befäl som har varit aktiva.

Mer om detta i klippet ovan.

Koncentrationsläger på Karlsö och travhästen Hitler

Det finns också uppgifter om dödslistor och planer på koncentrationsläger på Karlsöarna som skulle sättas i verket om man fick makten.

– Det finns ett par uppgifter om att man hade dödslistor och att folk skulle spärras in på Karlsö i ett koncentrationsläger. Det är ett par av varandra helt oberoende uppgifter om detta, så det har en viss trovärdighet.

Mötesannons publicerad i Gotlands Allehanda. Foto: Patrik Widegren/SVT

I flera års tid har författarna gått igenom bland annat gamla tidningsartiklar, mötesreferat, och handlingar från val. Och så har de gjort intervjuer. Och visst finns det uppgifter som förvånar Anders R Johansson.

– Att det fanns en travhäst som hette Hitler var kanske inte det som man förväntade sig att hitta. Dessutom var han en bra travare, i stort sett Gotlands bästa under tio år.

Bytte parti under kriget

Även om det fanns antisemitism också på Gotland, så var det framförallt andra orsaker som gjorde att nazismen fick genomslag. Det fanns i delar av jordbrukssamhället ett motstånd mot socialism, och en vilja att bevara det småskaliga och självförsörjande.

– Det fanns en självförsörjningslinje hos naziströrelsen som på något sätt väckte genklang. De år nazismen var som mest populär på Gotland hölls minst ett offentligt utlyst möte i veckan.

Minnesnål som Lindholmarpartiet NSAP lät tillverka inför sina demonstrationer i Visby 1936. Källa: Haimdagar. Foto: Patrik Widegren/SVT

Men i takt med att andra världskriget utbröt och nazismens ideologi visade sin mest avskyvärda sida bytte många nazistsympatisörer parti. Vad de sedan hade för påverkan på politiken är svårt att se.

– Under den perioden är det väldigt många som successivt får uppdrag i vanliga partier. Bondeförbundet och Högern framförallt, men även Folkpartiet och någon sosse. Det är klart att de då har med sig sin grundhållning. Men att studera vilken effekt detta har, det är inte lätt, säger Anders. 

Anders R Johansson. Foto: Patrik Widegren/SVT

Är ni inte rädda att trampa på ömma tår när ni nu publicerar de här uppgifterna?

– Det finns säkert någon som blir förnärmad. Men i flera fall är det ungefär ”äntligen får jag veta vad farfar höll på med”. Det är flera som har reagerat så. Jag tror att det här är välkommet. Locket har varit på så himla länge.

Öns ”bruna” historia beskrivs i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet