En pojke står framför en bänk i en park och håller en bulle i ena handen och ger tummen upp med den andra. På bänken sitter två kvinnor, en har en bebis i famnen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mer om picknicktrenden och se vad familjerna har med sig till sin picknick i klippet. Foto: Martin Klevelid/SVT

Höga matpriser och hemester – fler har picknick i sommar: ”Smidigt och billigt”

Publicerad

Kylväskor, picknickfiltar och solstolar. Försäljningen av produkter för att ha picknick har, enligt flera kedjor, ökat den här sommaren. Flera tror det beror på höga mat- och boendekostnader, men också ett ökat intresse för camping eller framförallt hemester – att tillbringa semestern nära hemmet.

Ida Wibom i Linköping brukar ha picknick minst en gång i veckan under sommaren.

– Det är smidigt och billigt. Min son brukar tycka det är kul att slänga ut en filt och äta utomhus istället för hemma.

Butikskedjorna ICA, Clas Ohlsson och Jula skriver till SVT att försäljningen av produkter för picknick har ökat i jämförelse med förra sommaren. Under pandemin ökade intresset för att vara i naturen och enligt butiksjättarna har svenskarnas sug efter picknick bara ökat.

Men vad tycker barnen om picknick? ”De tycker det är kul. Det är som Lille Skutt, han älskar picknick!” säger Mirja Desax som passade på att ta en picknick i Valla i Linköping. Foto: Martin Klevelid/SVT

Det behöver du för en lyckad picknick

Mirja Desax och hennes familj har ofta picknick.

Vad behövs för en bra picknick?

– En filt är bra. Kylväska av något slag. Så klart maten och även lite snacks man kan äta emellan. Bra dricka och trevligt sällskap, säger hon.

Hör mer om picknicktrenden och se vad de två familjerna har med sig till sin picknick i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.