En dator där en kvinnohand trycker på tangenterna (vänster),  Dan Hasson, stressforskare Karolinska institutet i Morgonstudion (höger).

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Dan Hasson, stressforskare på Karolinska institutet, om tre olika sätt du kan komma tillbaka till jobbet med bravur istället för med ett pang av ångest. Foto: SVT

Så undviker du jobbstressen efter semestern

Uppdaterad
Publicerad

Nu börjar sommaren dra mot sitt slut för många – och det innebär att det är dags att gå tillbaka till arbetet. Men hur hanterar man ”slut-på-semester-ångesten”?

– Ett tips är att försöka förlänga semesterkänslan, menar Dan Hasson, forskare på Karolinska institutet.

För många känns det nog tufft att gå tillbaka till jobbet efter en semester. Dan Hasson, stressforskare på Karolinska institutet, menar att det kan bero på att förändringar i sig är tuffa, även positiva sådana.

– Det beror på vad man ska tillbaka till. Är man tillbaks från en turbulent semester är man nog lättad, man kanske haft det dåligt i relationen eller småbarn som klängt på en, säger han.

En av sakerna man ska akta sig för inför semestern är att försöka gå in på topp direkt – hjärnan som har vilat kan behöva några dagar för att återhämta sig, menar Dan Hasson.

– Man måste komma ihåg att hjärnan är en muskel som behöver träning precis som resten av kroppen. När man tränar börjar man inte på max, så hjärnan behöver också starta lugnt.

Hör fler tips om hur du kan undvika jobbstressen efter semestern i klippet!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.