Norge och den svenska kronan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Karl Steiner, analyschef på SEB som berättar vilka länder som man kan åka till för att göra mest värde av pengarna i klippet. Foto: Storyblocks/SVT

Här räcker kronan längst på semestern

Publicerad

Den svenska kronan bli allt svagare – och det kan slå hårt mot semesterfirarna.

Men det finns länder där det trots det kan vara billigare än normalt.

– Riksbanken kan inte vara riktigt lika aggressiv som i många länder och det har lett till att kronan har tappat i värde, säger SEB:s analyschef Karl Steiner.

Den senaste månaden har kronan tappat cirka 50 öre mot euron. Och den tappar även mot dollarn och pundet. Så tänker du boka en sista-minuten till ett Euro-land, USA eller Storbritannien så är det kanske värt att tänka om.

Men det är inte bara kronkursen som avgör vilka länder det just nu kan vara mer förmånligt att resa till.

– Det räcker inte bara att titta på hur kronan har gått starkare svagare mot de andra länderna, utan man måste ju också ta hänsyn till inflationen i de länderna som man tittar på sin köpkraft när man kommer dit, säger Karl Steiner.

Dessutom finns det även länder vars valutor tvärtom har tappat mot den svenska kronan.

Se vilka resmål blivit billigare eller dyrare enligt SEB:s analys i klippet här ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.