Bara tre gånger femton minuter under två veckor. Så lite får barnen på kollot Barnens Ö utanför Stockholm använda mobilerna. Till vardags tillåts barnen ha sina mobiler på varje rast i skolan. Nu njuter de av en nästan helt mobilfri miljö.
– Vi brukade ha en timmes skärmtid per gång men vi märkte hur mycket det spräckte barnens ”kollobubbla” när de hade tid att gå in på TikTok, säger föreståndaren och kolloledaren Rebecka Zeidan Mellqvist.
Nya rekommendationer om skärmtid i höst
Nyligen slog Folkhälsomyndigheten fast i en kunskapssammanställning att längre total skärmtid hos barn påverkar sömnen negativt och kan leda till ökad förekomst av depressiva symptom. Regeringen, som gett Folkhälsomyndigheten i uppdrag att ta fram rapporten, väntas presentera nya rekommendationer för barn och ungas skärmanvändande efter sommaren.
Flera barn på kollot Barnens Ö berättar att de har reflekterat över hur lätt det är att fastna framför skärmen när det inte finns begränsningar.
– När man är inne på sin mobil känner man sig instängd och man kan aldrig sluta, säger Inez Engström, 10 år.
Se mer från mobilfria kollot i klippet ovan.
Mer om barns skärmtid
Kunskapssammanställningen från Folkhälsomyndigheten presenterades av regeringen den 17 juni 2024.
Den visar bland annat att längre total skärmtid påverkar sömnen för barn och unga, och att det kan leda till ökad förekomst av depressiva symptom.
För barn mellan 10–18 år har man också sett att mer omfattande användning av sociala medier kan leda till ett ökat missnöje med den egna kroppen.
Övervikt eller fetma är enligt rapporten vanligare bland barn och unga med hög skärmtid, och de här barnen har också oftare rygg- eller huvudvärk.
Föräldrar till barn under fem år som använder digitala medier medan de är med sina barn kan bli sämre på att samspela och bli mindre lyhörda.
För barn mellan noll till fem år kan högre skärmtid leda till försämrad sömn och i viss mån ökat aggressivt beteende.
Källa: Regeringen