Barnen berättar om sina upplevelser av mobilfritt kollo

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur är det att vara utan mobilen i nästan två veckor? Hör barnen berätta om sina upplevelser Foto: Oscar Fries

Här lever barnen mobilfritt på kollo – Esmeralda: ”Somnar mycket snabbare”

Publicerad

Enligt en ny rapport från Folkhälsomyndigheten leder barns omfattande skärmanvändande till flera negativa hälsoeffekter. Och till hösten väntas regeringen presentera nya rekommendationer. På kollot Barnens Ö lever barnen redan mobilfritt – något de flesta tycker är riktigt skönt.

Bara tre gånger femton minuter under två veckor. Så lite får barnen på kollot Barnens Ö utanför Stockholm använda mobilerna. Till vardags tillåts barnen ha sina mobiler på varje rast i skolan. Nu njuter de av en nästan helt mobilfri miljö.

– Vi brukade ha en timmes skärmtid per gång men vi märkte hur mycket det spräckte barnens ”kollobubbla” när de hade tid att gå in på TikTok, säger föreståndaren och kolloledaren Rebecka Zeidan Mellqvist.

Nya rekommendationer om skärmtid i höst

Nyligen slog Folkhälsomyndigheten fast i en kunskapssammanställning att längre total skärmtid hos barn påverkar sömnen negativt och kan leda till ökad förekomst av depressiva symptom. Regeringen, som gett Folkhälsomyndigheten i uppdrag att ta fram rapporten, väntas presentera nya rekommendationer för barn och ungas skärmanvändande efter sommaren.

Flera barn på kollot Barnens Ö berättar att de har reflekterat över hur lätt det är att fastna framför skärmen när det inte finns begränsningar.

– När man är inne på sin mobil känner man sig instängd och man kan aldrig sluta, säger Inez Engström, 10 år.

Se mer från mobilfria kollot i klippet ovan.

Mer om barns skärmtid

Kunskapssammanställningen från Folkhälsomyndigheten presenterades av regeringen den 17 juni 2024.

Den visar bland annat att längre total skärmtid påverkar sömnen för barn och unga, och att det kan leda till ökad förekomst av depressiva symptom.

För barn mellan 10–18 år har man också sett att mer omfattande användning av sociala medier kan leda till ett ökat missnöje med den egna kroppen.

Övervikt eller fetma är enligt rapporten vanligare bland barn och unga med hög skärmtid, och de här barnen har också oftare rygg- eller huvudvärk.

Föräldrar till barn under fem år som använder digitala medier medan de är med sina barn kan bli sämre på att samspela och bli mindre lyhörda.

För barn mellan noll till fem år kan högre skärmtid leda till försämrad sömn och i viss mån ökat aggressivt beteende.

Källa: Regeringen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.