• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Porträtt på en person som står i ett kök med tallrikar framför sig och bild på en gryta fylld med grönsaker.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör i klippet om tre olika utmaningar studiens deltagare mötte när de ändrade sina matvanor för att äta hållbart. Foto: SVT

Hon forskar på hur fler ska kunna äta hållbart – kan inte bara vara individens ansvar

Publicerad

Det kan inte bara vara individens ansvar att köpa rätt mat om vi ska ställa om till att äta hållbart. Det är den viktigaste slutsatsen av en pågående studie vid Linköpings universitet och KTH där forskarna undersöker hur lätt det är för svenska hushåll att äta hållbart.

I studien har 14 hushåll prövat att äta hållbart under en eller två månader baserat på mål från Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten. Det handlar om att äta för en minskad klimatpåverkan eller för mer biologisk mångfald.

– Mindre kött och chark och mer grönsaker, frukt och bönor till exempel, säger Åsa Svenfelt, universitetslektor vid Linköpings universitet.

Kunnat följa utmaningarna

Genom att följa hur det går för hushållen har forskarna kunnat se vilka utmaningar som omställningen innebär och vad som skulle underlätta för fler att lyckas.

– Det är hushåll som har mycket kunskap om hur man ska göra, ändå är det svårt för dem att uppnå de här målen. Studiens viktigaste slutsats är därför att den här omställningen kan inte ske genom att hushåll ska ändra sina matvanor. Det måste ske förändringar runt om kring dem.

– Oftast pekas det på att konsumenter ska välja rätt eller förändra sig. Vi vill titta på vad som behöver förändras runt om kring hushållen, säger Åsa Svenfelt.

Forskarna har många exempel på vad en sådan förändring skulle kunna vara.

– Exempelvis en skatteväxling där det är billigare med frukt och grönsaker än kött, säger Åsa Svenfelt.

Hör i klippet om tre utmaningar studiens deltagare mötte när de ändrade sina matvanor för att äta hållbart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.