I studien har 14 hushåll prövat att äta hållbart under en eller två månader baserat på mål från Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten. Det handlar om att äta för en minskad klimatpåverkan eller för mer biologisk mångfald.
– Mindre kött och chark och mer grönsaker, frukt och bönor till exempel, säger Åsa Svenfelt, universitetslektor vid Linköpings universitet.
Kunnat följa utmaningarna
Genom att följa hur det går för hushållen har forskarna kunnat se vilka utmaningar som omställningen innebär och vad som skulle underlätta för fler att lyckas.
– Det är hushåll som har mycket kunskap om hur man ska göra, ändå är det svårt för dem att uppnå de här målen. Studiens viktigaste slutsats är därför att den här omställningen kan inte ske genom att hushåll ska ändra sina matvanor. Det måste ske förändringar runt om kring dem.
– Oftast pekas det på att konsumenter ska välja rätt eller förändra sig. Vi vill titta på vad som behöver förändras runt om kring hushållen, säger Åsa Svenfelt.
Forskarna har många exempel på vad en sådan förändring skulle kunna vara.
– Exempelvis en skatteväxling där det är billigare med frukt och grönsaker än kött, säger Åsa Svenfelt.
Hör i klippet om tre utmaningar studiens deltagare mötte när de ändrade sina matvanor för att äta hållbart.