Asmae Lguensat

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från blodbrist till ett påfyllt blodlager, tack vare blodgivare. Asmae är en av dem. Hon var nervös, men det var inte så farligt. Starta videon och hör henne berätta. Foto: Hadeel Ibrahim/SVT

Hon lämnade blod för första gången: ”Det gick jättebra”

Publicerad

För drygt en vecka sedan rådde det blodbrist i Östergötland och GeBlod uppmanade allmänheten att donera. Sedan dess har många blodgivare hittat till blodgivningslokalerna.

– Idag har vi faktiskt ett relativt stabilt och påfyllt blodlager , säger Enisa Deumic på GeBlod.

Betyder det att ni inte behöver fler donationer?

– Absolut inte. Vi behöver alltid fler blodgivare, både de som kommer regelbundet, men också nya. Fortsätt ge blod.

Blodgivarna varierar från 18 upp till 70 år och det är jämt fördelat mellan könen. Män kan ge blod fyra gånger per år. För kvinnor är det tre gånger.

Först blodprover – sedan ge blod

Man kan inte förvänta sig att ge blod vid första besöket. Blodgivningen är en process som börjar med provtagning. Blodet testas och sedan får man en kallelse för att ge blod. Men redan under första besöket får man ett hum om man eventuellt kan bli blodgivare.

– Det var nervöst i början, men det gick jättebra. Jag har fått veta direkt att jag är ”halvt godkänd”, säger Asmae Lguensat som är på blodgivningslokalen för första gången.

Hur lång tid tar blodgivningsbesöket och hur känns det för blodgivarna? Mer om det i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.