Bildens vänstra sida visar en uppsättning dyra klockor i olika stilar och färger, inklusive guld- och silverfärgade alternativ. Till höger syns en person klädd i en polisuniform som sitter vid ett bord med en bakgrund som inkluderar en officiell logotyp för polisen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Annika Öhmark, regional samordnare kriminell ekonomi, menar att lagen blir ett bra komplement i polisens arbete. Mer om förverkandelagen hör du i videon. Foto: SVT

Ny lag: Även kriminella under 15 år kan bli av med lyxprylarna

Uppdaterad
Publicerad

Från och med fredag finns den nya lagen om ”självständigt förverkande”. Nu kan polisen beslagta dyra prylar som ägaren inte kan förklara hur de finansierat köpet. Nytt är också att lagen även gäller personer under 15 år.

– Det handlar dels om att skydda barnen från att utnyttjas av kriminella nätverk, som till exempel penningkurirer, säger Annika Öhmark, regional samordnare kriminell ekonomi.

Hur polisen kan tillämpa den nya lagen hör du i videon.

Förmögenhet och inkomst kopplas till inköp

Den nya lagen innebär att polisen kan beslagta egendom utan att den direkt behöver kopplas till ett specifikt brott. Det räcker med att ägaren inte kan förklara hur den haft råd med föremålet.

Annika Öhmark poängterar att lagen är ett komplement till befintliga lagar.

Riktar sig den här lagstiftningen särskilt mot gängbrottsligheten?

– Det är ju så den är tänk. Vi behöver komma åt dem som uppenbarligen har tillgångar, men som inte har en legal inkomst.

Ett självständigt förverkande ska prövas av domstol och utredningen ska ledas av åklagare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.