Två kvinnor, en på cykel och en bredvid.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ayla Babazade är relativt ny i Sverige och deltar i cykelskolan – följ med henne när hon, med hjälp av kursledaren Rabab Ali, trampar sina första meter. Foto: Hadeel Ibrahim/SVT

Hon lär andra kvinnor att cykla: ”Skapar möjlighet att komma ut”

Publicerad

För många uppvuxna i Sverige är cykling en självklar färdighet. Men så är inte fallet för en del kvinnor med utländsk bakgrund. Därför har Röda Korset i Linköping en cykelskola riktad mot just den målgruppen.

Cykelskolan har nu funnits i några år och är en av Röda korsets största verksamheter. Fokusområden i Linköping är Skäggetorp, Ekholmen och Ryd. Till cykelskolan kommer de som aldrig har cyklat men också de som kan lite och vill fräscha upp minnet.

Hur har intresset varit?

– Det växlar lite. Men det finns ett stort intresse och många av de som deltar blir klara och fortsätter att cykla efter kursen, säger kursledaren Rabab Ali.

Ett sätt för kvinnor att komma ut

Rabab Ali menar att cykelskolan inte bara är för att få färdigheten, utan också är ett bra forum att träffa andra människor.

– Det är väldigt svårt för många kvinnor att komma ut i samhället. Man behöver oftast något som får en att komma ut. Här skapar vi möjlighet att träffa andra och utvecklas, inte minst språkmässigt.

Vad krävs det för att bli kursledare?

– Det vore bra om man själv kan cykla, säger Rabab skrattande och fortsätter:

– Strukturer för att göra det mer pedagogiskt, men det handlar om att stötta och vara mentor och se varje individ.

Hur ser det ut och hur går det för deltagarna? Se när kvinnorna trampar för första gången i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.