Influencer hormonvänlig mat kvinnohälsa Instagram

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sara menar att hennes PMS-symptom nästan upphörde när hon började äta ”hormonvänligt”, något det inte finns något som helst vetenskapligt stöd för. Foto: SVT

Växande trend i sociala medier med hormonvänlig mat för kvinnor – saknar helt stöd i forskning

Uppdaterad
Publicerad

Hormonvänlig mat har blivit ett populärt begrepp i sociala medier, inte minst bland unga kvinnor. Sara Norrbom och Susanna Moen från Norrköping sprider på sitt konto information till tiotusentals följare om kvinnohälsa och hormonvänlig mat .

Enligt Sara Norrbom som är en av flera influerare som gör inlägg om trenden, handlar det om att äta på ett sätt som hjälper kroppen till balanserade hormoner.

– För mig har det handlat om PMS och IBS och för Susanna om utebliven mens. Vi upptäckte hur kosten och livsstilen kan ha en enorm påverkan och idag är jag i princip symptomfri, säger Sara Norrbom.

Kvinnoläkare kritisk

Men trenden med hormonvänlig mat är omdiskuterad och enligt en överläkare på Kvinnokliniken vid Universitetssjukhuset i Linköping finns det inte något vetenskapligt stöd alls, för att hormonvänlig mat har någon effekt kopplade till kvinnor.

Trots det har det blivit en trend på sociala media och varje dag sprider Sara och Susanna information om hormonvanlig mat till tiotusentals följare.

– En hormonvanlig middag handlar om att ha en näringsrik middag där man får i sig protein, fett, kolhydrater och fibrer från bra källor, säger Sara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.