Det visar Region Östergötlands medarbetarenkäten, där man specifikt frågar om hot och våld, vilket inte gjorts tidigare.
– Ja det är en hög siffra tycker jag och vi ska naturligtvis göra vad vi kan för att förebygga den här typen av händelser, säger Rickard Lundin, säkerhetschef Region Östergötland.
Vad handlar det om för hot?
– Det kan vara en enskild patient, som inte mår bra psykiskt och som under ett besök uttrycker sig aggressivt. Det kan vara en person med demenssjukdom som inte kan rå för hur denne uppträder. Det kan vara personer som utsatts för en kriminell handling eller har med sig en hotbild genom sitt eget kriminella förflutna. Hotbilden överförs till vår personal, de känner sig hotade av att vara nära patienten, säger Rickard Lundin säkerhetschef på Region Östergötland.
10 500 personer som arbetar inom vården i Region Östergötland har svarat på enkäten.
– Förfrågningar till oss på säkerhetsavdelningen ökar, våra verksamhetschefer och våra medarbetare efterfrågar vårt stöd på ett helt annat sätt.
Rickard Lundin säger också att det är en stor utmaning att ha en tillgänglig vård och samtidigt behålla säkerheten.
– Det är en balansgång. Vi ser över hur tillgängliga vi kan vara, samtidigt som vi också skyddar vår personal.
Konkret, vad handlar det om?
– Det kan handla om att ha fasta möbler, som inte går att slänga iväg. Det handlar om bevakningen, hur väktarbemanningen ser ut på våra sjukhus. Det handlar om vad vi kan göra i samverkan med polisen och även om tillträde. Var kan personalen komma in och var kan besökare komma in, säger Rickard Lundin.
När det gäller avvikelserapporter på akuten i Linköping och Norrköping ligger siffran ganska konstant.
– Det handlar om ett 30-tal anmälningar per år, säger Rickard Lundin säkerhetschef på Region Östergötland.