I klippet berättar Maria Björk Hummelgren om hur man ska locka fler till hotellbranschen. Foto: SVT

Hotellen får tillbaka sina besökare – då blir personalbristen tydligare

Uppdaterad
Publicerad

Pandemin slog hårt på hotell- och restaurangbranschen, som ännu inte är på fötterna. Men nu börjar besökarna sakta men säkert återvända. Det nya problemet är att hitta personal som försvann under pandemin.

– Det är många som gått vidare, säger Maria Björk Hummelgren, näringspolitisk chef på Östsvenska handelskammaren.

Många branscher blev hårt ansatta av pandemin, en av de var hotell- och restaurangbranschen. Över 50 000 personer inom branschen förlorade sitt arbete, varav cirka 1 900 i Östergötland. Nu har många skolat om sig och bytt arbetsbana vilket leder till personalbrist för hotellen nu när besökartrycket stiger.

– Man skriker verkligen efter kompetens och fler händer och fötter i branschen, säger Maria Björk Hummelgren.

Hög arbetslöshet

Trots att hotellen skriker efter personal så råder en hög arbetslöshet. Enligt ett pressmeddelande från Östsvenska Handelskammaren har 17 000 personer a-kassa från hotell- och restaurangfacket. Maria Björk Hummelgren tror att det ligger flera faktorer bakom det.

– Dels så behöver man få upp statusen, så att folk ser att det inte är bara dåliga arbetstider, säger hon.

Östsvenska handelskammaren ser hotell- och restaurang branschen som en inkörsport till marknaden för unga och utlandsfödda. Totalt sett är 39 procent av arbetskraften födda i ett annat land. Fler praktikplatser och fler utbildningsinsatser tror man är nyckeln för att locka fler till branschen.

– Det är viktigt att unga och folk som inte varit i branschen får upp ögonen och söker sig hit, säger Maria Björk Hummelgren.

Hör Maria Björk Hummelgren berätta mer i klippet om utmaningarna och hur branschen ska möta dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.