I klippet ovan berättar Mikael Åhrberg om ökade besökarsiffrorna och personalbristen inom hotellbranschen. Foto: SVT

Släppta restriktioner – då återvänder hotellbesökarna: ”Jätteskönt för hela branschen”

Uppdaterad
Publicerad

Redan under sommaren syntes en ökning på antalet hotellbesökare. Men när restriktionerna släppte så blev det ett annat tryck.

– Vi ser direkt en fantastisk tillströmning på konferens och privatgäster, säger Mikael Åhrberg, driftchef på Söderköpings Brunn.

Det var nästintill inga besökare under pandemin, då gick hotell- och restaurangbranschen på knäna. Söderköpings Brunn var inget undantag från resterande hotellverksamheter.

– Den har ju slagit hårt mot oss som resten av branschen, säger Mikael Åhrberg.

Men när de insåg att pandemin skulle hålla i sig så fattade man ett beslut att renovera lokalerna. På grund av hur det såg ut i hotellbranschen vid den tiden.

– Besökssiffrorna i hela landet vek ju, det vart ju tomt, säger Mikael Åhrberg.

”Skriker efter arbetskraft”

Besöksstatistiken börjar närma sig siffrorna från 2019, vilket är positivt för hotellverksamheterna. Men nu har man istället svårt att bemanna med tillräckligt personal, då många bytte arbetsbana under pandemin. Mikael Åhrberg sitter även som ordförande i flera styrelser inom näringslivet och ser ett stort problem inom landet.

– Hela turist-Sverige skriker efter arbetskraft, säger han.

Har ni tillräckligt mycket personal om det återgår till samma besökarsiffror som 2019?

– Nej. Det enkla svaret..., säger Mikael Åhrberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.