Kriminologen och författaren Maria Dufva ger tre tips till föräldrar vars barn har mottagit kedjebrev i mobilen. Foto: SVT

Hotfulla kedjebrev i mobilen – så lugnar du barnen

Publicerad

Kedjebrev via nätet eller som ett meddelande i mobilen dyker upp titt som tätt. En del av breven kan upplevas som skrämmande och framförallt barn kan känna sig hotade.

I klippet ger kriminologen och författaren Maria Dufva tips på hur du som förälder kan hantera situationen, om dina barn har mottagit hotfulla kedjebrev genom sms eller på sociala medier.

Så fungerar ett kedjebrev

De klassiska kedjebreven fungerar så att en person skickar ett brev till en eller flera personer, som sedan skickar breven vidare till nästa, och till nästa...

De kan ha en karaktär av:

Hot eller skrämsel: De utnyttjar folks okunskap och godhet för att få spridning. Ofta är det varningar för fiktiva bedrägerier där påhittade personer namnges.

Spådom: Om du skickar vidare det här brevet till sju andra så kommer du få lycka, pengar eller framgång.

Grupptryck:  Uppmanar till någon form av popularitetstävling. Skicka vidare, om du får X svar är du omtyckt annars är du det inte.

källa: #VågaVägraKedjebrev

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.