Över hälften av de äldreboenden som har planerats och byggts i Sverige de senaste två åren har slutna avdelningskök. Det gemensamma köket på avdelningen är alltså ofta stängt för dem som bor på äldreboendet.
”Kan inte bara uppfylla hygienkraven”
Det finns tydliga riktlinjer från Socialstyrelsen som innebär att de äldre ska få vara delaktiga i matlagningen utifrån sin förmåga. Men det finns också hygienkrav som personalen på ett äldreboende måste följa.
Lena Rosenberg, som forskar om miljön på äldreboenden vid Karolinska institutet, anser att man måste försöka väga de olika kraven och riktlinjerna mot varandra.
– Man kan ju inte bara följa några av dessa riktlinjer. Utan man måste försöka uppfylla både krav på hygien och krav på delaktighet. Om man tänker ett steg till och gör hanteringen av mat hygienisk trots att det är öppet så har man ju vunnit jättemycket i att få en trivsam miljö.
SVT Nyheter Östs granskning visar att kommunerna gör olika bedömningar när de ska väga de här olika kraven och riktlinjerna mot varandra.
Norrköping prioriterar hygienkrav
Så här ser ett kök ut på ett nybyggt äldreboende i Norrköpings kommun – där man prioriterar att följa hygienkraven:
Det står i de här riktlinjerna att de ska vara delaktiga i matlagning, men i ett sådant här kök blir det ju begränsat?
– Men det handlar väl också om hur utformningen av verksamheten går till. Man kan vara delaktig när verksamheten bedrivs där, säger Helena Axestam på vård- och omsorgskontoret i Norrköping.
Linköping prioriterar delaktighet
Och så här ser ett kök ut på ett nybyggt äldreboende i Linköpings kommun – där man prioriterar delaktighet:
– Det finns gamla myter, till exempel att man inte får baka för att det finns mjölsporer. Men det får vi visst, säger Kerstin Angvik som är demensspecialist i Linköpings kommun.
– Det står i klartext i riktlinjerna att man ska uppmuntra de boende att vara inne i köket, säger Bertha Ragnarsdottír som är demensspecialist i Linköpings kommun.
Extra viktigt vid demenssjukdom
Forskaren Lena Rosenberg vid Karolinska institutet säger att det är extra viktigt för personer med en demenssjukdom att det är trivsamt kök som de kan känna igen sig i.
– Personer som har en demenssjukdom kan ofta fråga sig: Vad gör jag här? Får jag lov att vara här? Om man strävar efter att erbjuda den här välkomnande miljön så kommer det att bidra till de här personernas välbefinnande, säger Lena Rosenberg.
På demensboendet Hattstugan på Gotland har man dragit det här med delaktighet långt: