– Kriminalvården bygger för framtiden ett så kallat typhus, som blir en standard för byggnationer framöver i kriminalvården, säger kriminalvårdsinspektören Tony Bertlin på Skenäsanstalten utanför Norrköping.
Större moderna och luftiga celler
Det är platsbrist på fängelserna runt om i Sverige. Överbeläggningar och att fångar får dela cell är inte ovanligt. Skenäsanstalten utanför Norrköping är hårt sliten och i behov av nybyggnation och det är här som förebilden för hur anstalter och celler ska se ut i landet just nu byggs.
– Det byggs celler eller bostadsrum som skiljer sig markant från vad intagna tidigare varit vana vid. Den största skillnaden är att rummet är betydligt större än tidigare, 13 kvadratmeter i stället för 10 kvadratmeter. Det är luftigt och om beläggningen på fängelset trycker på, har vi möjlighet att dubbelbelägga ett sådant här bostadsutrymme, säger Tony Bertlin på Skenäsanstalten.
Dusch och toalett
Det är en hypermodern anläggning som SVT blir förevisade. Ett hus i två våningar med sammanlagt 48 celler eller som kriminalvården uttrycker det, bostadsrum. Utanför huset sträcker ett beteslandskap ut sig och från andra våningen kan internerna skymta Bråviken.
– Och sedan har vi då hygienutrymmet där det finns dusch och toalett till varje bostadsrum, säger Tony Bertlin.
Pengabrist
Det här så kallade typhuset på Skenäsanstalten, ska stå modell för Kriminalvårdens anläggningar i hela landet. Tanken är att ritningen till huset ska gå runt till de fängelser där nybyggnation ska ske. Men trots att att platsbristen är skriande på landets fängelser så finns inte pengarna att bygga nytt i den omfattning som är nödvändig, enligt kriminalvården.
– Vi skulle ju önska att man fortsätter på Skenäs att bygga tre hus till eller i alla fall två till, men finansieringen är inte klar, säger kriminalvårdsinspektören Tony Bertlin på Skenäsanstalten utanför Norrköping.
Se hur de nya cellerna ser ut i klippet ovan.