Ung kvinna tittar in i kameran. Hon heter Emelie, är 30 år gammal och bor i Jönköpings län. Hon berättar om sina erfaranheter av att vara familjehemsplacerad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Emelie växte upp under svåra förhållanden och fick vänta länge på att bli familjehemsplacerad. ”Jag har inga positiva minnen från min uppväxt”, säger hon. Hör mer i klippet ovan. Foto: SVT

Emelies väntan på familjehemsplacering: ”Ingen ville ha mig, jag var för stor och för trasig”

Uppdaterad
Publicerad

Emelie har erfarenhet av att vänta på en familjehemsplacering. Hon växte upp i missbruk med fysisk och psykisk misshandel. Hon är också övertygad om att en lyckad familjehemsplacering räddar liv.

– Ett familjehem som det bör vara bör inte vara ett familjehem utan en familj. Ett familjehem har en väldigt stor roll i att kunna ge barnet den trygghet som det saknar. Jag tänker att man kan rädda liv genom att vara familjehem, säger Emelie.

Djupa sår efter uppväxten

SVT Nyheter Öst har skickat ut en enkät till samtliga kommuner i Östergötland och till Gotland. Av svaren framgår att barn står i kö i väntan på familjehem i en majoritet av kommunerna. Och enligt intresseföreningen Faco, Familjevårdens centralorganisation, är bilden generell i hela landet.

Emelie bor i dag i Jönköpings län och hennes uppväxt var väldigt svår och har satt djupa sår.

”Utbränd som sexåring”

– Jag brukar säga att jag var utbränd redan som sexåring, för jag behövde ständigt vara på min vakt. Jag behövde se till att mina syskon skulle överleva från en dag till en annan. Jag har inga positiva minnen av min barndom överhuvudtaget, säger Emelie.

Hon och hennes föräldrar hamnade på ett utredningsboende där föräldrarnas förmåga att ta hand om henne och hennes syskon skulle utredas. Där bodde Emelie nästan ett helt år för att som elvaåring bli LVU-placerad i ett familjehem.

Hör henne berätta om sina erfarenheter i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.