– Vi har i dag fattat beslut att vi skjuter upp trafikstarten för vår linje Västervik-Visby, som var planerad till juni 2015. Vi senarelägger den och kommer lägga all kraft på att få igång den till sommaren 2016, säger Gotlandsbåtens styrelseordförande Stefan Daun vid dagens presskonferens.
Den främsta anledningen är svårigheterna med att hitta ett lämpligt fartyg för verksamheten. Den grekiska färja som tidigare varit aktuell har visat sig bli för kostsam att ta till Sverige som planerat.
Drar ner på verksamheten
Förhandlingar med den grekiska redaren uppges ha pågått hela hösten, utan att någon överenskommelse kunnat göras.
– Det är naturligtvis ett svårt beslut att ta, men vi känner oss tvunga för att göra det som vi tror är bäst för företagets långsiktiga överlevnad, säger Stefan Daun.
För att spara pengar kommer Gotlandsbåten nu att dra ner på verksamheten till ett minimum, för att istället satsa på starten 2016.
– Vårt nästa mål är att kontraktera ett fartyg till verksamheten 2016, säger Stefan Daun.
Medieuppgifter var korrekta
Per Lindskog, biträdande regiondirektör på Region Gotland, sade tidigare på onsdagen så här om beskedet:
– Lars Meijer (Gotlandsbåtens vd, red anmärkning) ringde mig i morse och berättade att det som stått på Helagotland.se är sant, kort sagt, säger Per Lindskog till SVT Ösnytt.
Förklarade han deras skäl till beslutet att ställa in trafiken?
– Som jag tolkar det handlar det om att de inte fått tag i en båt till vettiga priser, säger Per Lindskog, som även har informerat regionstyrelsens ordförande Åke Svensson (S).
Ändrar förutsättningarna för hamndiskussion
Region Gotland har en längre tid förhandlat med Destination Gotland som kör den ordinarie färjetrafiken till ön om att de måste tillåta att Gotlandsbåten får tillgång till ett av de två färjelägen som rederiet förfogar över i hamnen.
Destination Gotland har hårdnackat hävdat att de inte kan släppa in andra fartyg i ”deras” färjelägen utan att det hotar deras trafik. Nu när Gotlandsbåten inte längre behöver använda hamnen så blir förhandlingsläget ett annat.
– Vi måste smälta det här och kommer naturligtvis att ha en fortsatt dialog med Destination Gotland. Men nu blir det en annan förutsättning för den dialogen och strategin, säger Per Lindskog.
Se mer om det här i kvällens sändningar.