En kvinna i kostym och en pojke i en grön jacka sträcker ut sina händer för att göra hög fem. I bakgrunden syns en man och olika informationsskyltar. Stämningen är vänlig och lekfull.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Många hittade till kulturhuset Agora när andra upplagan av Skäggetorp Film Festival var igång. Starta klippet och hör vad det betyder för området. Foto: Hadeel Ibrahim

Internationellt hyllade filmskapare bjöd in till filmfestival i Skäggetorp

Publicerad

Deras filmer fick internationellt erkännande i USA och Europa och nu, för andra året i rad, lanserar de Skäggetorp Film Festival. Syskonen Mikael Haines och Cecilia Gärding vill genom film bidra till möte och samtal.

Hör dem berätta och få en inblick från filmfestivalen i videon ovan.

Syskonen, som tidigare var aktiva i Umeå, flyttade till Skäggetorp förra året och det var då som de startade filmfestivalen. De har tidigare gjort långfilmer som fått internationellt erkännande i framförallt USA och av EU. Och nu är det Skäggetorp i fokus.

– Förra året satsade vi på en dag, men nu satsar vi på två dagar. Det är så magiskt att göra det här och det så härligt att så många kommer, säger Cecilia Gärding.

Olika teman

Under lördagen handlade både film och samtal om hur man förebygger radikalisering och gängrekrytering. Söndagen kretsade det kring hur man kan se diagnoser som en superkraft.

– Hjärnan kan faktiskt inte skilja på mellan vad man ser på film och vad som är verklighet. Vi lär oss våra sociala relationer genom film.

Varför är filmfestivalen viktig och vad tycker Skäggetorpsborna om det? Kolla på klippet ovan och hör arrangörer och besökare berätta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.