Se den större rovmärlan i klippet och hör Maria Carlsson om hur snabbt den övertar Vättern.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se den större rovmärlan i klippet och hör Maria Carlsson, handläggare på länsstyrelsen i Jönköping, om hur snabbt den övertar Vättern. Foto: Maria Carlsson / Jonas Roth

Invasiva arten större rovmärla fortsätter öka i Vättern – så kan spridning stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Från att för ett år sedan bara hittats på något enstaka ställe så finns nu större rovmärla hela vägen från övre Motalaviken, ner till Jönköping. Man har också funnit flera andra helt nya potentiellt invasiva kräftdjur i andra sjöar – framförallt i Mälaren.

– Bottendjursarterna har helt försvunnit i de delar av Vättern som den större rovmärlan övertagit. Och utbredningen går i en rasande fart, säger Maria Carlsson, handläggare på Länsstyrelsen i Jönköping.

Större rovmärla finns nu hela vägen från övre Motalaviken, ner till Jönköping och vidare till Bankeryd på västra sidan av Vättern. Det visar länsstyrelsens nygjorda inventeringar.

Det är en invasiv främmande art av kräftdjur som blir upp till tre centimeter lång. Den liknar inhemska märlkräftor, men kan bli större och har karaktäristiska utskott på bakkroppen.

Uppmanar att rapportera

Länsstyrelserna vill gärna att allmänheten rapporterar invasiva främmande arter till Havs- och vattenmyndigheten eller SLU-artdatabanken

Än så länge är Vättern den enda svenska sjö där större rovmärla hittats. Risken är stor att den sprider sig från Vättern till andra vatten, bedömer SLU Artdatabanken.

Går den att stoppa?

– I Vättern är det väldigt svårt. Där sker spridningen naturligt, säger Maria Carlsson.

Så kan spridning stoppas

Men att stoppa spridningen till andra vatten menar man går om alla tömmer och tvättar sin fiskeutrustning, båtar, badkläder och dykgrejor.

Och än så länge har man inte sett några effekter på fisken och kräftorna i Vättern. I höst ska länsstyrelsen undersöka vad olika fiskar äter.

– Om de äter större rovmärla så kan det i alla fall vara positivt för fisken att de finns mycket mat, säger Maria Carlsson.

TÖM TVÄTTA TORKA – är länsstyrelsernas uppmaningen till alla som vistas våra sjöar. Foto: Länsstyrelserna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.