Itsäkerhetsexperten Leif Nixon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Leif Nixon är it-säkerhetsexpert vid företaget Combitech och alumn vid Linköpings universitet. I klippet svarar han på tre frågor om polisens hemliga dataavläsning. Foto: Axel Brantemo/SVT

It-säkerhetsexperten Leif Nixon: Så kan ”zero clicks” hacka gängens mobiler

Uppdaterad
Publicerad

Den tillfälliga lagen om hemlig dataavläsning föreslås bli permanent. Enligt it-säkerhetsexperten Leif Nixon ligger polisen alltid en bit efter de kriminella när det gäller ny teknik.

– Men steget är kanske inte så långt efter som man tror, säger han.

Det var 2020 som polisen fick möjligheten att ta sig in i misstänktas mobiltelefoner, datorer och mejlkonton – genom ny lagstiftning. Metoden ansågs så pass integritetskränkande att lagen om hemlig dataavläsning blev en tillfällig lag till och med sista mars 2025.

Efter att lagen nu utvärderats föreslås den bli permanent och enligt it-säkerhetsexperten Leif Nixon är trenden tydlig.

– Trenden är att polisen ansökt om och fått beviljat en väldigt stor mängd fall av hemlig dataavläsning. Mycket större än man trodde att det skulle bli och det beror direkt på gängkriminaliteten, säger han.

Hackade in sig på Cern

Leif Nixon har samarbetat med rättsväsenden i olika länder och hjälpt till i brottsutredningar om till exempel dataintrång. På uppdrag har han också bland annat hackat sig in i datanätverket vid partikelfysiklaboratorium i Cern. Han är inte odelat positiv till polisens nya befogenheter.

– Det är klart att det är bra att svenska polisen kan avlyssna kriminella. Men samma verktyg kan utnyttjas av totalitära regimer för att avlyssna meningsmotståndare. Det är svårt att säga rakt av om det här är ett bra eller dåligt fenomen, säger han.

I klippet svarar Leif Nixon på tre frågor om polisens hemliga dataavläsning bland annat på hur skulle kunna gå till när en telefon hackas.

Lagen om hemlig dataavläsning

• Trädde i kraft 1 april 2020

• Lagen är tillfällig fram till sista mars 2025, men föreslås bli permanent.

• Lagen innebär att polisen har rätt att i hemlighet och med tekniskt hjälpmedel ta sig in i datorer, mobiltelefoner eller användarkonton till lagrings- eller kommunikationstjänster.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.