Livsmedelsverket ska nu stödja kommuner och regioner som vill servera vildsvinskött på till exempel skolor och äldreboenden. Det står i det förslag som myndigheten har skickat ut på remiss.
Där finns förslag på riktade insatser för att kommuner och regioner ska kunna upphandla mer lokalt kött. Det ökar möjligheten att äta mer miljösmart, konstaterar myndigheten, och det minskar också skadorna som vildsvinen orsaker.
Enklare upphandling
Ett problem med dagens upphandlingar är, enligt köttproducenten Oskar Danielsson i Östergötland, att viltkött idag måste konkurrera prismässigt med annat kött.
– Jag hoppas att kommunen nu kommer att göra en upphandling där viltköttet är i fokus, så att det finns ett eget segment i upphandlingen för just viltkött. För att det ska bli enklare att leverera kött till kommunen i framtiden, säger Oskar Danielsson.
Livsmedelsverket har också föreslagit andra åtgärder för att öka konsumtionen av vildsvinskött. Bland annat vill man förenkla för jägare och köttproducenter.
Enklare hantering
Ett hinder har varit att alla vildsvin måste kontrolleras på en vilthanteringsanläggning eftersom köttet kan bära på trikiner. Nu föreslår Livsmedelsverket bland annat att det ska finnas specialutbildade jägare som ska kunna ta prov på trikiner och sedan sälja direkt till konsument.
Just nu är Livsmedelsverkets förslag ute på remiss så att myndigheter, intresseorganisationer och andra aktörer ska få lämna synpunkter. Livsmedelsverket ska lämna en slutrapport till Regeringen senast den 30 november.