”Det är nästan en overklig syn att gå här och titta”, säger Tino Åberg som bor vid Yxern.

”Jag känner sorg och vanmakt över förödelsen”

Uppdaterad
Publicerad

Läget för sjön Yxern i Kalmar är det värsta på 20 år. Tekniska verken i Linköping tappar ut stora mängder vatten och hävdar att man måste det enligt en gammal vattendom. Men Kammarkollegiets utredning visar en helt annan slutsats.

Längs hela sjön syns blottad sjöbotten. Näckrosor ligger och torkar ut i solen och döda fiskar och musslor vittnar om ett havererat ekosystem.

– Det är nästan en overklig syn att gå här och titta, säger Tino Åberg som bor vid Yxern. 

Vattenkraften dränerar

– Det jag känner när jag går här och ser den här förödelsen är sorg och vanmakt. Man funderar ju allvarligt på de som förstör den här sjön, för det finns ju de som har ett ansvar varför det ser ut på det här viset.

Konstanta svängningar

Det är Kalmars största sjö och konkurrensen om sjöns vatten är stor. I området finns nio småskaliga vattenkraftverk, varav flertalet ägs av det kommunala energibolaget Tekniska verken i Linköping. Deras verk producerar tillsammans el motsvarande ett till två vindkraftverk. 

Det är en nästan 80 år gammal vattendom som ger kraftverksägarna rätt att höja och sänka vattnet så att vattennivån kan skilja på flera meter i olika perioder. De konstanta svängningarna skapar svåra levnadsförhållanden för både djur och växter och efter en snöfattig vinter och en torr vår är läget nu värre än någonsin. Det medger även Klas Gustafsson, vice vd på Tekniska verken.

– Nivåerna är för årstiden de lägsta på i vart fall 20 år, så det är ju en väldigt kritisk situation vi har idag, säger han.

Läs allt om Yxern här.

Måste fortsätta tömma

Ändå måste de fortsätta att tappa sjön på vatten i samma utsträckning som de gör och har gjort de senaste åren. Annars kan andra delar av sjösystemet påverkas. Detta enligt Tekniska verkens tolkning av vattendomen från 1938.

Men i en gemensam förfrågan från länsstyrelsen i Kalmar, Vimmerby och Västerviks kommuner samt Tekniska verken fick Kammarkollegiet i uppdrag att utreda vattendomen. Och advokatfiskal Nils Leine har nu kommit till en helt annan slutsats. Det finns ingen skyldighet att tappa sjön på så mycket vatten som man gör idag.

– Nej. Det finns ingen miniminivå. Vattendomen är utformad som möjligheter att tömma sjön, men det är inte gränsvärden.

Han säger att Tekniska verken också har stora möjligheter själva att justera tömningen. Det går alltså att ta betydligt större miljöhänsyn. Det finns stöd till det i miljöbalken.

 – Utifrån de uppgifter jag har verkar man ju i princip köra så hårt man kan. Man tömmer sjön så snabbt som möjligt, säger Nils Leine.

Inte bara sitta och vänta

Han poängterar också att det är verksamhetsutövaren själv som kan söka ett nytt tillstånd. Vattendomen är ingen lagstiftning.

 – Om man tänker sig att man ska ha moderna tillstånd utifrån ett modernt synsätt och moderna miljökrav, så bör man söka sig ett nytt tillstånd. Man kan ju inte bara sitta och vänta.

Klas Gustafsson, vice vd på Tekniska verken, håller med om att vattendomen inte fungerar. De vill ta ett större ansvar men säger sig få motstridiga besked från myndigheterna. Mer om det kommer SVT Nyheter Öst att rapportera om under tisdagen.

– Jag är bekymrad över situationen som vi har nu. Vi hoppas kunna hitta ett sätt att stoppa att sjön sjunker ytterligare, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenkraften dränerar

Mer i ämnet