Sjön tappar mycket volym när kraftverken släpper ut vatten, något som påverkar livet både i och runt vattnet. Foto: Tino Åberg

Båtar hänger i träden

Uppdaterad
Publicerad

Det är en surrealistisk i det närmaste overklig syn som man möts av. Båtar som hänger i träd, bryggor som ligger på land och stora områden som blivit träskmark eller helt enkelt torkat ut.

– Vi hör mycket mindre med fåglar, det fanns änder här som flög upp så fort man kom ner till sjön, de är nästan borta.

Sjön heter Yxern. Kalmar läns största sjö mellan Vimmerby och Västervik. En vacker insjö med skärgårdskaraktär som är så hårt reglerad av vattenkraften nedströms att sjön tidvis tappar 40 procent av vattenytan

– Ja det är inte bra, för det påverkar ju livet runt sjön för folket som bor här men också den biologiska mångfalden, säger Bertil Andersson från Naturskyddsföreningen.

Vattenkraften dränerar

Små kraftverk

Nedströms Yxern finns nio småskaliga vattenkraftverk. Fem av dem ägs av det kommunala bolaget Tekniska verken i Linköping. Verken tappar sjön Yxern på enorma mängder vatten, men de fem verken producerar tillsammans bara så mycket el som drygt ett enda vindkraftverk gör.

– Det finns inget försvar för att förstöra och ödelägga en så stor del av en sjö för den lilla effekten man får ut av de här vattenkraftverken, menar Tomas Kronståhl (S), kommunalråd i Västerviks kommun.

Påverkar fiskar

Tekniska verken säger sig har gjort försök med att tappa mindre vatten från Yxern men oenighet med andra producenter har stoppat försöken.

Vid kraftverken finns heller inga möjlighet för fisk eller ål att ta sig förbi för att leka och hitta föda. Något som vattendomen från 1938 för sjön uttryckligen kräver.

– Fiskarna har ju ingen möjlighet att reproducera sig i sina lekplatser, säger Tino Åberg som är boende vid sjön Yxern.

– Några extra pengar för att bygga fiskvägar, det har vi inte satsat där, därför att det inte är prioriterat, säger Mile Elez, teknisk direktör vid Tekniska verken i Linköping.

– Det är ju en ren miljöförstöring, och det gäller ju alla kraftverk som Tekniska verken har, menar Patrik Wallenberg som är Älvräddarnas representant i Linköping.

151 miljoner skattekronor

Tekniska verken driver 36 småskaliga kraftverk i Småland, Östergötland och Sörmland. Bolaget har dessutom fått 151 miljoner kronor av skattemedel för att man utvinner förnybar energi vid sina småskaliga verk. Men inte en krona har gått till att hålla naturliga vandringsvägar för fisk och ål öppna.

– De 151 miljonerna vi fått har inte ett dugg att göra med fiskarna, de är bara för förnybar energi. Vi gör insatser för pengarna där vi tycker att de gör mest nytta, säger Mile Elez vid Tekniska verken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenkraften dränerar

Mer i ämnet