• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Jernhusen backar om sittförbud

Uppdaterad
Publicerad

Jernhusen backar från det hårt kritiserade sittförbudet på järnvägstationen i Linköping. Hemlösa skulle förhindras att ockupera bänkarna, var tanken. Förbudet saknar stöd i lagen, enligt juristen David Heidbrink.

Det blir inte heller några förbudsskyltar på andra stationer runtom i landet. Den uppmärksammade skylten i Linköping talar om att bänkarna enbart är till för resenärer med giltig biljett. Men nu ryker den:

– Det blev fel. Vi kommer inte sätta upp fler skyltar på stationer i den här frågan – det är ett samhällsproblem som inte Jernhusen ensamt kan lösa, säger Cecilia Granath, pressansvarig hos fastighetsägaren Jernhusen.

– Vi kommer att ta initiativ och samla olika berörda aktörer på en ort, såsom kommun och hjälporganisationer, för att hitta en lösning som är bra för alla parter, säger hon.

Juridisk kritik

Förbudet har väckt mycket kritik, bland annat från David Heidbrink, jurist vid Göteborgs Universitet, som påpekar att det inte finns lagligt stöd för att avvisa människor från en lokal som är öppen för allmänheten. Han stödjer sig på en dom i Högsta domstolen från 1995.

– Man kan inte selektivt avvisa vissa personer, såvida de inte bryter mot ordningslagen och stör övriga personer på platsen.

Inte heller finns lagligt stöd för att avvisa någon från en bänk för att den saknar tågbiljett.

– Det går inte att sätta polisiär kraft bakom den regeln. Du stör inte ordningen genom att sitta på en bänk och det är det som fattiga tiggare gör.

Han välkomnar nu Jernhusens helomvändning i frågan.

Varje dygn

Hemlösa som söker skydd på andra platser, som köpcentrum, är något som säkerhetsföretaget Securitas, som arbetar med att bevaka många av landets gallerior, ofta står inför.

– Vi stöter på det här, människor som söker värme, i princip varje dygn. I ganska stor omfattning på vissa orter, säger Ronny Fredriksson, pressansvarig på företaget och med bakgrund som väktare.

– Men det är inte bara i offentliga lokaler som gallerier och resecentrum, utan det här är något som vi också stöter på i andra fastigheter, i bostadshus och i trapphus.

Dit skickas företaget i speciella kontrollronder för att undersöka om hemlösa tagit sig in.

– Det är ganska vanligt, säger han.

Bakgrund: ”Järnvägsstationen är inget härbärge”

  • Jernhusen har under hösten reagerat mot att deras väntsal på tågstationen i Linköping fyllts av hemlösa personer som värmde sig där, ockuperade bänkar samt tvättade tvätt och duschade inne på toaletterna. ”Tågstationen är inget härbärge” sade säkerhetschef Leif Svensson till Corren och berättade vidare att klagomålen eskalerat under hösten.
  • För att råda bot på situationen satte Jernhusen upp skyltar med ordningsregler, bland annat om att bänkarna endast var avsedda för resenärer med giltig biljett.
  • På fredagen tvärvände Jernhusen och meddelade att skylten ska tas bort, och inga nya kommer sättas upp på andra stationer. Inga personer kommer heller att avhysas från deras järnvägsstationer förutsatt att de inte bryter mot ordningslagen. På orter där det blir liknande problem kommer man också att söka samarbete med kommun och frivilligorganisationer för att lösa situationen.
  • Det statligt ägda bolaget Jernhusen har hand om 47 järnvägsstationer i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.