Den kommunalanställda kvinnan hade kritiserat kommunen, specifikt den del inom den kommunala verksamheten där hon arbetar, på Facebook. Kommunen tyckte inte om detta och kallade kvinnan till ett möte där hon tvingades skriva under ett dokument där hon lovade att inte uttrycka sig negativ om kommunen, enligt nyhetsbyrån Siren.
Begränsade yttrandefriheten
JO menar att detta begränsar personens yttrandefrihet. JO tycker också att då kommunen i ett remissvar i ärendet skrivit att kritik mot dem bör vara saklig, försökt styra hur de anställda uttrycker sig.
I JO:s bedömning står bland annat följande: ”Jag ser allvarligt på det inträffade och kommunstyrelsen förtjänar kritik för hanteringen.”
Efterforsknings- och repressalieförbud
Efterforskningsförbudet innebär att företrädaren för myndigheter och vissa privata verksamheter inte får försöka ta reda på vem som lämnat uppgifter till media. Det är alltså straffbart för dessa arbetsgivare att försöka ta reda på vem som är källan. Anställda ska utan risk kunna berätta för en journalist om verksamheten.
Själva lagtexten om efterforskningsförbudet hittar du i tryckfrihetsförordningen kap 3 § 4 eller i yttrandefrihetsgrundlagens kap 2 § 4.
I samma paragrafer finns också ett repressalieförbud som innebär ett förbud för arbetsgivaren att bestraffa den som använt sig av sin meddelarfrihet.
Förbudet gäller åtgärder som avskedande, uppsägning och beslut om andra disciplinpåföljder. Den arbetsgivare som bryter mot förbudet kan dömas till högst ett års fängelse.
Dessa regler gäller
- statliga och kommunala myndigheter
- kommunala bolag som kommunen har en avgörande beslutanderätt över
- verksamheter som finns upptagna i bilagan till offentlighets- och sekretesslagen
- privat vård, skola och omsorg som är offentligt finansierad
Den gäller inte
- statliga bolag
- privat verksamhet i övrigt
Källa: Journalistförbundet