En person håller upp en konstnärlig skapelse gjord av tidningspapper. I bakgrunden syns en grupp personer som arbetar med olika kreativa projekt vid ett bord, med penslar, färger och andra konstmaterial. Väggarna är prydda med färgglada konstverk.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det var ämnena bild, form och dans på schemat när SVT besökta den nystartade utbildningen. Josefine är en av studenterna. Foto: Martin Klevelid/SVT

Josefine drömmer om att bli konstnär – en av tio studenter på unik konstutbildning i Linköping

Publicerad

I Linköping har en unik eftergymnasial konstutbildning för personer som läst anpassad gymnasieskola startats. Josefine Liljesson, en av studenterna, drömmer om att bli konstnär.

– Jag vill kunna nå ut och visa vad jag kan göra, ha vernissage till exempel, säger hon.

Möjligheten att utbilda sig inom konst i Östergötland har tidigare inte funnits för personer som studerat på anpassad gymnasieskola. Det ville föreningen Kulturcentrum öst ändra på. Genom ett arvsfondsprojekt har de nu kunnat starta utbildningen ”Scenen är mitt liv”.

– Det känns så kul att vi har fått möjligheten att erbjuda studenterna det här, säger Karin Ganestål, projektledare för utbildningen.

Hör Josefine berätta om sina konstnärsdrömmar och om vad studenterna får lära sig på utbildningen i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.