Foto: Montage: Carl-Johan Söder / SVT

Kamera kan förhindra örndöd

Uppdaterad
Publicerad

För att förhindra att örnar dödas av vindkraftverk så testas nu en teknik med kamera. Kameran kan snabbt identifiera örnar i luften och kan då tillfälligt stoppa det aktuella verket.

– Här är en sju meter hög stolpe och där uppe sitter åtta fasta kameror. De övervakar sammantaget en hemisfär med en radie på en kilometer, säger Andreas Wickman, projektledare för ”Örnkoll” hos Gotlands vindelproducenter. Han fortsätter:

– När man kör skarpt läge och när örnen kommer för nära ett vindkraftverk då går det en stoppsignal till precis det vindkraftverket och det stängs då ner på 20 sekunder.

Åtta fasta kameror bevakar luftrummet. Ovanpå sitter en rörlig kamera som kan följa och identifiera fåglar. Foto: SVT

Ornitologer kontrollerar

Projektet finansieras av Gotlands vindelproducenter, Region Gotland, Vattenfall och Energimyndigheten. Kameran som satts upp under januari är till en början kopplad till tre vindkraftverk. Den ska nu testas i sex månader för att se hur bra den är på att upptäcka örnar. Därför så kommer också ornitologer att övervaka luften under testperioden. Om människan ser en örn, så ska förhoppningsvis kameran också ha gjort det.

Juho Könönen, ornitolog. Foto: SVT

– Vi kommer att jämföra om kameran ser mycket mer eller mycket mindre än människan. Det sägs att den är bra – att den kan se örnar lätt och till och med bestämma om det är havs- eller kungsörn. Vi vet inte hur det kommer att bli men vi får se, säger Juho Könönen, en av flera ornitologer som kommer att hjälpa till med testet.

Kan underlätta vindkraftsutbyggnad

Förhoppningen är att tekniken ska förhindra att örnar dödas av vindkraftverk, och att det då ska bli lättare att få bygga vindkraft nära örnbon.

– Gotland har runt 200 örnbon. Med de skyddsavstånd som gäller idag så blir hela Gotlandskartan väldigt fragmenterad. Så det går inte att bygga några samlade grupper med vindkraftverk. Förhoppningen är att vi ska kunna samla vindkraften på några få platser. Då måste vi har ett stora sammanhängande områden. Den här kameran kan då troligen öppna så att vi får sådana områden, säger Andreas Wickman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet