Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En kille sköt en annan kille här. Jag kommer fortfarande ihåg den dagen.” säger en av barnen i Bris rapport. Hör fler barn berätta i videon ovan. Foto: TT/SVT

Barn i områden med gängbrott – ”Kanske blir jag skjuten på väg till skolan”

Uppdaterad
Publicerad

Vad händer när barn växer upp i områden som är drabbade av gängkriminalitet? Bris har pratat med barn och frågat dem hur de påverkas av det ökade skjutvåldet.

Intervjuerna har bland annat gjorts i linköpingsstadsdelen, Skäggetorp, och skjutningarna har stor inverkan på barnens vardag.

– En gång var det en skjutning. Vi fick springa tillbaka till skolan och vänta inomhus. Den dagen gjorde att det blev otryggt, alla barn var rädda. Några grät. Det var helikoptrar, säger ett barn till Bris.

Skjutvapenvåldet i Linköping

– Jag har kompisar utanför området, men de vågar inte komma ut hit, för de är rädda, säger ett annat barn.

”Stor otrygghet”

Bris har sammanställt barnens svar i den nypublicerade rapporten ”Barns rättigheter i Skottlinjen”. Bris slår fast att gängkriminaliteten får stor påverkan på barnens liv, eftersom många känner sig otrygga. Det gäller framförallt barn som växer upp i utsatta områden. 

– Det vi ser tydligt är behov av förebyggande insatser, vilket ofta är tvärtemot mot vad politikerna lyfter fram om exempelvis straffskärpningar, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare Bris.

I rapporten medverkar också barn från Höglundaskolan i Haninge och Lövgärdesskolan i Göteborg. Barnens citat är delvis omgjorda så att inget enskilt barn ska kunna identifieras och i vår video är rösterna utbytta.

Hör fler barn berätta i videon ovan.

Såhär säger några av barnen:

”Jag kände att jag kanske blir skjuten på väg till och från skolan.”

”När polisen stoppar och frågar om personnummer... man blir uttittad och stämplad, folk kollar och tror att man har gjort något. Det känns pinsamt.”

”Efter skjutningen utanför skolan, det var hemskt. Det händer att jag känner mig rädd. Rädd för att det skulle hända igen mot mig och mina vänner. Jag kände att jag kanske blir skjuten på väg till och från skolan. Mamma fick följa med mig ett tag. Efter ett tag så gick det över.”

”En kille sköt en annan kille här. Jag kommer fortfarande ihåg den dagen. De fick vara i skolan och hålla den stängd. Den dagen kommer jag alltid komma ihåg.”

”Medias jobb är att göra det intressant. Men många gånger blir det överdrivet. De skriver om kriminella gäng och alla som kommer från det här området blir stämplade som dåliga invandrare.”

”Två bilar exploderade i närheten där vi bor. Vi vaknade av ljudet och trodde det var en sprängning.”

”Jag har hört skottlossning en gång. Jag stod med min bror när det hände och hörde om det på nyheterna sen. Det var otäckt, jag var skräckslagen.”

Källa: Barns rättigheter i skottlinjen. Om gängkriminalitet och barns uppväxtvillkor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutvapenvåldet i Linköping

Mer i ämnet