Hur viktigt är det att ha nära till en simhall? De flesta kommuner i Östergötland har minst en simhall. I Boxholm med sina 5000 invånare har man en simhall och i Norrköping finns så många som fyra simhallar. I andra kommuner, så som Söderköping med sina nästan 15 000 invånare, finns ingen simhall. Så är också fallet i Åtvidaberg, där simhallsfrågan var en av de största snackisarna inför valet 2022.
– Det fanns en simhall här förut. När man är van vid att ha en så saknar en det mer, säger Åtvidabergsbon Göran Skog.
.
SVT Nyheters kartläggning visar att det kan finnas en koppling mellan närheten till en simhall och barns simförmåga. I flera kommuner där det saknas en simhall har en stor andel av sjätteklassarna svårt för att klara kunskapskravet i idrott som rör simning: ”Eleven hanterar nödsituationer på land och vid vatten samt simmar 200 meter i en följd varav 50 meter i ryggläge.”
3 av 20 sjätteklassare missar godkänt betyg i idrott i Åtvidabergs kommun. Men enligt utbildningsförvaltningen är det inte kopplat till simkunnigheten. Förvaltningen skriver i ett mejl till SVT Nyheter Öst att man i vintras hade en dialog med kommunens rektorer. ”Vi kunde då konstatera att bristande måluppfyllelse avseende simning inte är den huvudsakliga orsaken till att elever inte uppnådde betyget E i Idrott och Hälsa.”
13 åriga Sara Berhe, från Åtvidaberg, tror att man blir bättre på att simma om man bor nära en simhall.
– Det är bra med en simhall här. De som inte kan simma kan gå dit och lära sig det, säger Sara Berhe.
Flera partier i Åtvidaberg har drivit frågan om att bygga en ny simhall i Åtvidaberg och nu har den politiska majoriteten enats om att utreda frågan.
Hör fler röster från Åtvidaberg i spelaren ovan.