Kinda kommun räknar med att investera 8 miljoner kronor för att få igång verksamheten till mitten av 2026. Foto: Kent Skibstad / Arkivbild

Kinda kommun återöppnar storkök i Horn – ska höja beredskapen

Uppdaterad
Publicerad

Den politiska majoriteten i Kinda kommun har nu beslutat att återöppna tillagningsköket på Stångågården i Horn. Köket, som stängdes 2019, ska försörja förskola, skola och äldreboende med omkring 150 portioner mat om dagen.

– Det känns jättebra. Det här var en del av målen vi satte upp för mandatperioden, säger Conny Forsberg (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Samhällsbyggnadsförvaltningen har utrett vad som behöver åtgärdas i köket inför återöppningen. Kommunen räknar därför med att investera 8 miljoner kronor för att få igång verksamheten till mitten av 2026.

– Det kommer framför allt innebära att medborgarna i Horn som får sin mat levererad från Kisa istället kommer få färsk tillagad mat. Det kommer bli en fantastiskt mycket bättre upplevelse, säger Conny Forsberg.

Ska bli en trygghetspunkt

Återöppningen kommer också att höja beredskapen i kommunen då köket även ska bli en så kallad trygghetspunkt med reservkraft för el. Köket ska på så sätt kunna tillhandahålla varm mat och dryck i händelse av kris.

–Sedan får vi hoppas att vi inte ska behöva utnyttja det, säger Conny Forsberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.