Klimat- och miljöminister står vid fabriken i slite.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Romina Pourmokhtari (L) samtalar med fabrikschef Matilda Hoffstedt. Hör mer om planerna kring cementfabriken i videon. Foto: Patrik Widegren/SVT

Klimatministern besökte cementfabriken i Slite – ”Ett avgörande verktyg”

Uppdaterad
Publicerad

Vid cementfabriken i Slite fortsätter planerna på storskalig koldioxidinfångning, CCS. På onsdagen besökte klimatminister Romina Pourmokhtari (L) fabriken. Hon och regeringen ser gärna att planerna blir verklighet.

– Vi ser mer och mer att exempelvis FN:s klimatpanel lyfter upp att det är ett avgörande verktyg, säger Romina Pourmokhtari (L).

Cementfabriken i Slite är i dag en av de största koldioxidutsläpparna i Sverige. Det är koldioxid som frigörs från kalkstenen när den bränns i ugnen för att bli cement.

Minska koldioxidutsläppen

Heidelberg-koncernen har dock stora planer på att bygga en av världens största anläggningar för att fånga in gasen. Via fartyg ska den sedan fraktas till Nordsjön där den trycks ner och förvaras i berggrunden.

Det handlar om 1,8 miljoner ton om året och som skulle minska Sveriges koldioxidutsläpp med 4 procent.

Se mer om ministerns besök i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.