En person i vinterkläder gräver i en trädgård med en spade, omgiven av vinternatur och vissna växter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Caroline Assarlund i Visby berättar om hur den milda vintern påverkat hennes odling i koloniträdgården. Foto: Patrik Widegren/SVT

Koloniodlaren om den milda vintern: ”Inte jätteoptimalt”

Publicerad

Kolonilottsägaren Caroline Assarlund vill ha vinter. Hennes odling i Visby har inte frusit en enda gång under säsongen – och det skapar problem.

– Idealt vore ju att det går ner till kanske tre, fyra minus och att det kommer snö och att det blir så fram till mitten av mars kanske. Det här fram och tillbaka är ju inte jätteoptimalt, säger hon.

Enligt SMHI:s årstidskarta är det fortfarande höst på södra Gotland. För att räknas som vinter måste dygnsmedeltemperaturen vara noll grader eller lägre fem dygn i rad.

Det skapar problem för de som vill ha vitlök, eftersom den kräver en köldperiod för att den ska börja gro, förklarar Caroline Assarlund. Men det är inte bara den milda temperaturen som ställer till det.

– Det som är problemet här på Gotland är att det blir så väldigt varmt och väldigt torrt. Vi behöver lära oss att tänka annorlunda kring hur man vattnar. Det är därför mina mina bäddar är täckta under stora delar av året. Då avdunstar det mindre och jorden behåller vattnet.

Möt Caroline Assarlund vid hennes kolonilott i klippet ovan.

Använd vintern till trädgårdsplanering

Oavsett de mörka månadernas temperatur rekommenderar trädgårdsentusiasten Victoria Carlsson Lindström från Vånga att man använder dem till att samla inspiration och göra research inför den kommande säsongen.

För Victoria kommer fokus i sommar att ligga på att integrera stenar i trädgården.

– Jag tycker det är roligare med lite större projekt, som att anlägga stengångar till exempel, säger hon.

I videon nedan delar hon med sig av sina bästa tips.

Tvådelad bild. Vänster: närbild av röd blomma. Höger: Victoria Carlsson Lindström utomhus med vinterkläder.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Victoria förslår att plantera pennera växter som kommer tillbaka år efter år. Foto: Lisa Johansson/SVT/Tindra Isaksson Gyllenfjell/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.