Michael Bodvindsson och Anna Lövsén. Foto: Cissi Säfström/SVT

”Vi har en skuld från tidigare generationer”

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Linköping och Norrköping är grannkommuner ser deras situation med dricksvattenledningar annorlunda ut. Linköping har ett svinn på endast sju procent medan Norrköping lagar mer än 100 vattenläckor om året.

Under perioden januari till september 2016 försvann i genomsnitt 29 procent av Norrköpings kommunala vatten ut ur systemet utan att debiteras. Det rör sig om vatten som till exempel används för att spola isar och bekämpa bränder, men också vatten som försvinner ut genom läckage. Varje år tar kommunen itu med drygt 100 läckor.

– Vi har ett stort nät som har varit väldigt dyrt att bygga och som är väldigt dyrt att förnya. Vi jobbar med det hela tiden, men vi har en skuld från tidigare generationer, säger Michael Botvidsson, affärsområdeschef för Vatten och avlopp vid Norrköping vatten och avfall.

Siktar mot fem procent

Kommunen arbetar dagligen med problemet och vill på lång sikt sänka svinnet till fem procent. Ett led i det är att spara vatten. Inom en snar framtid kommer kommuninvånare boende norr om Bråviken att bli ombedda att spara vatten. Detta eftersom grundvattennivån där är oroande låg.

– Vi måste jobba ner läckagen, men över tid – städer växer och behovet ökar, vissa vattentillgångar minskar under sådana här år då vi har lågt grundvatten. En påverkande faktor är att medborgarna, våra kunder, kan hjälpa oss att minska behovet, säger Michael Botvidsson.

Vattenreningsverket i Norrköping. Foto: Cissi Säfström/SVT

Jobbat målinriktat med föryngring

I Linköpings kommun är situationen en annan. Där är det odebiterade vattnet nere på sju procent. Kommunen har 760 kilometer dricksvattenledningar. Somliga av dem är över 100 år gamla och varje årtionde har nätet byggts ut. De senaste åren har kommunen lagt 30 miljoner kronor per år på att reparera och byta ut ledningar. Det är en del av den strategiska plan som antogs för knappt tio år sedan för att säkra stadens vattenförsörjning.

– Den planen innebar att vi först skulle säkra upp dricksvattenproduktionen så vi har lagt nästan 200 miljoner på att bygga ut och bygga om våra vattenverk. Nu har vi två stycken vattenverk som var och ett kan försörja Linköping, i den planen sa vi att efter att det blir klart kommer vi också att öka takten på hur vi förnyar ledningsnäten, säger Anna Lövsén, affärsområdeschef för Vatten och avlopp vid Tekniska verken.

”Förutsättningarna är väldigt olika”

Skillnaderna är stora mellan Linköping och Norrköpings vattensituation, Anna Lövsén menar dock att det inte går att jämföra kommuner emellan.

– Förutsättningarna är väldigt olika i olika kommuner, det kan vara att det är väldigt glesbefolkat med många meter ledning per invånare eller att förläggningarna ligger vid mycket berg eller lera, så det går inte riktigt att jämföra mellan kommuner.

Se här tv-inslaget: ”Vi har en skuld från tidigare generationer”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.