• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Kommunens kontroller har brustit – inga besök på tolv år

Uppdaterad
Publicerad

SVT kan nu avslöja att Norrköpings kommun inte har besökt eller kontrollerat den kritiserade friskolan Kunskapsljuset på tolv år trots att man betalat ut 23 miljoner kronor till skolan i särskilt stöd.

Före detta anställda har slagit larm till kommunen om problemen på skolan. Men de har inte fått något gehör.

– Jag känner att politikerna är helt medvetna om att barnen inte får den hjälp de behöver, men jag tror att de tittar bort helt enkelt, säger en av de tidigare anställda på skolan.

SVT GRANSKAR KUNSKAPSLJUSET I NORRKÖPING

Läs mer: Friskola har fått miljoner i stöd – utan att kontrolleras

Den kontrollmöjlighet kommunen har är att genomföra insynsbesök där utbildningsförvaltningen ska informera sig om skolors verksamhet.

Besöken ska enligt Norrköpings kommuns praxis ske vart tredje år. Kommunen besökte Kunskapsljuset i januari i år, men då var det första gången på tolv år. 

– Vi måste göra insynsbesök tätare än vart tolfte år, det är ju orimligt, säger Sofie Lindén, utbildningsdirektör på Norrköpings kommun. Foto: SVT

– Det är inte tillräckligt. Vi måste göra det tätare än vart tolfte år, det är ju orimligt, säger Sofie Lindén, utbildningsdirektör på Norrköpings kommun. 

Intrycket man får är att det finns en lättvindighet i det här. Har jag rätt eller fel?

– Definitivt har du fel. Jag tycker det är jätteviktigt att varje barn och förälder ska känna att man dragit vinstlotten, att man hamnat i en jättebra verksamhet, och det gäller både våra egna skolor och fristående, säger Sofie Lindén.

TV:  Kommunens kontroller har brustit – inga besök på tolv år

Återkommande kaos

Tidigare personal och även föräldrar riktar skarp kritik mot den muslimska friskolan Kunskapsljuset, visar SVT:s granskning.

– Mycket konflikter, mycket hotfulla uttalanden. Det fanns också personal som gapade och skrek och härjade med barnen, säger en före detta anställd på skolan.

Läs mer: M-politiker efter granskningen: Stäng skolan

Den tidigare personalen berättar att det återkommande kaoset på skolan påverkade undervisningen.

– Man kom inte någonstans, man stod och stampade. Det måste ju finnas en studiero, och den saknades helt och hållet på Kunskapsljuset, säger en av dem.

Kritiken som riktas mot Kunskapsljuset tillbakavisas av ägaren Isam Bardaqji.

– När det kommer vittnesmål från personer som har något mot oss eller mot mig som person, det kan jag inte bemöta på annat sätt än att det är lögn. Vill ni gå på de här sagorna är det upp till er, säger Isam Bardaqji.

Läs mer: Kunskapsljusets ägare om kritiken

När SVT ställer frågor om tidigare anställdas uppgifter om kaos och slagsmål på skolan så väljer Isam Bardaqji att avbryta intervjun.

Fakta: Skolan Kunskapsljuset

Kunskapsljuset skola startade i Norrköping januari 1998. 

Skolan består av år F-6. 

Idag finns, enligt en representant för skolan, cirka 150 elever. Enligt hemsidan finns 127 elever på skolan och 40 barn på förskolan. 

Skolans huvudman är ”föreningen Al-Noor Al-Islamia”. 

Skolan har allmän inriktning med muslimsk profil. 

Källa: kunskapsljuset.se

Fakta i vår granskning

Kunskapsljuset har fått 23 miljoner kronor i extrastöd under sju år, enligt utbildningskontoret. Per elev är det är mest i Norrköpings kommun.

Extrastödet utgör 25 procent av Kunskapsljusets budget, enligt våra uträkningar. 

Andelen lärare med pedagogisk examen var 31 procent 2016. Rikssnittet är 82 procent. (källa: Skolverket)

När det gäller andelen högskoleutbildade lärare ligger Kunskapsljuset på 35:e plats från botten av nära 5000 grundskolor. (källa: Skolverket)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT GRANSKAR KUNSKAPSLJUSET I NORRKÖPING

Mer i ämnet