Räddningstjänsten i Östra Götaland hade ett möte under onsdagskvällen med de som arbetar som deltidsbrandmän i Valdemarsvik.
Efter mötet så hade parterna kommit överens om vilka punkter som kan påverkas, även om grundavtalet inte kan ändras.
Bland annat så är man eniga över att de som arbetar deltid för räddningstjänsten inte ska behöva förlora någon inkomst ( om det ordinarie arbetet betalar mer) under utryckning.
– Nu har vi full bemanning igen i Valdemarsvik. Den stora konflikten och den värsta faran är över, säger Michael Wahlqvist, distriktschef vid Räddningstjänsten Östra Götaland.
Vad är det som ni främst har kommit överens om?
– Vi som organisation, RTÖG, har varit tydliga med att vi kommer följa avtalet. Vi har också kommit överens om att vi har ett gemensamt jobb att göra för att ta räddningstjänsten framåt. Det finns saker som vi kan förändra och förbättra, och på den resan vill alla i personalen vara med på, säger Michael Wahlqvist.
Oförändrat i Åtvidaberg
När det gäller deltidsbrandmännen i Åtvidaberg är situationen oförändrad. De 22 deltidsbrandmän som sagt upp sig därifrån har inte kommit tillbaka. Där finns idag bara fyra deltidsbrandmän i nuläget.
Bakgrund:
Ända sedan räddningstjänsten i Norrköping och Linköping slogs ihop 2010 har stämningen varit infekterad. 2014 sa ett 40-tal deltidsbrandmän upp sig på mindre orter i länet i protest mot ledningen. De flesta tog senare tillbaka sina uppsägningar men irritationen har funnits kvar, och vid ett nytt centralt avtal kom nu nya hot om uppsägningar.
I januari sa 21 av 24 deltidsbrandmän i Valdemarsvik upp sig i protest mot räddningstjänsten i Östra Götalands personalpolitik och mot brandmännens nya kollektivavtal.