– Det är nästan omöjligt att få tag i deltidsbrandmän idag, säger Bert Egnell som i drygt 30 år har jobbat som deltidsbrandman i Hällestads räddningstjänst utanför Finspång.
Han är både bonde och brandman
Bert Egnell har i grunden jour var fjärde vecka, men jouren har nu blivit sex veckor lång på grund av personalbrist.
– Vi är två man kort och jag är den som är mest hemma på min gård. Därför har jag fått ta jouren, säger Bert Egnell.
Svårt att åka på larm
Bristen på deltidsbrandmän är stor på flera håll i Östergötland, främst handlar det om brist på de mindre orterna.
–Få jobb är kvar på de mindre orterna och arbetsgivarna håller hårdare i sin personal och tillåter inte att personal åker i från jobbet för larm på dagtid, säger Michael Wahlqvist som är distriktschef på RTÖG, som innefattar räddningstjänsterna i Linköping, Söderköping, Norrköping, Valdemarsvik och Åtvidaberg.
Regeringen ser över rekryteringen
Nu har regeringen tillsatt en utredning för att se över rekryteringsproblematiken i branschen, för bristen på deltidsbrandmän är ett problem i hela landet.
”Det blir negativ publicitet”
Just nu pågår också en infekterad strid mellan arbestgivare och deltidsbrandmän som lett till drygt 50 uppsägningar i Östergötland och tusentals i landet. Något som gör det ännu svårare att rekrytera ny personal.
–Det är ju negativ publicitet och det kan göra att folk drar sig för att pröva det här jobbet. Men jag skulle vilja säga att man får ett utvecklande jobb med gedigen utbildning och god kamratskap, säger Michael Wahlqvist, distriktschef på RTÖG.