• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

I videon förklaras till exemel varför ”stjärna” sållas bort i Norrköping. Foto: Jonny Thunell

Kommuner skaffar ”trollfilter” för att stoppa näthat

Uppdaterad
Publicerad

De flesta kommuner finns numera på sociala medier, men det är något som kräver personal och resurser, inte minst för att se till så att inte nättrollen helt tar över kommunernas sidor.

– Jag tänker egentligen att det är väldigt beklagligt, att behöva jobba på det  här sättet – att inte människor respekterar varandra mer. Jag kan förstå att det ibland kan finnas en frustration och att folk vill använda svordomar. Men att behöva uttrycka det på det sättet, det känns onödigt, säger Louise Flygt, som är kommunikationsdirektör på Norrköpings kommun.

Listor på otillåtna ord

I en del kommuner skapar kommunikatörerna alltså listor med ord de inte tillåter i flödena på sociala medier.

– Jag har väl utgått från vanliga svenska svordomar och könsord. Sen får vi se om folk uppfinner nya hiskeliga ord, då får jag väl lägga in dem också, säger Mia Högberg, kommunikatör på Mjölby kommun.

Allt läggs inte ut

Linköping har lånat sin lista från Malmö kommun. Det blir som en ordlista över hat.

De flesta kommuner SVT Nyheter Öst kontaktat berättar att de undviker att lägga ut kontroversiella saker på till exempel fredagar, eftersom de har lägre bemanning under helgerna, som kan hålla ordning i kommentatorsfälten.

Kommunerna väljer ibland dessutom att inte alls göra inlägg om till exempel flyktingmottagning.

– Det är någonting som kan dra igång ett drev på sociala medier. Det har vi sett, berättar Louise Flygt i Norrköping.

Inget FB i Ödeshög

Ödeshög är en av få kommuner som valt att inte ha någon Facebook-sida, just för att det har varit för mycket jobb att sköta den. Men nu har de skaffat en kommunikatör som ska se till att kommunen finns på både Facebook och Instagram.

– Jag hoppas naturligtvis att det inte blir hat, men jag tycker absolut att man ska bemöta olika kommentarer. Sen måste vi ha en policy för vad vi tolererar på sidan. Att vi faktiskt får dölja kommentarer. Att vi får blockera i värsta fall, säger Josephine Tranheden, kommunikatör på Ödeshögs kommun.

I Norrköping finns till exempel ordet stjärna med på förbudslistan – ta reda på varför i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.