Annelie Johansson, enhetschef på Kontaktcentrum, berättar hur det fungerat på verksamheten under pandemin. Foto: Mimmi Moberg/SVT

Hit får utsatta i Linköping komma – trots pandemin

Publicerad

Samtidigt som flera verksamheter stänger har Kontaktcentrum i Linköping ökat sina öppettider under pandemin. Enligt Annelie Johansson, enhetschef för kontaktcentrum i Linköping, har det här gjort att allt fler sökt sig till verksamheten för hjälp i vardagen.

På Kontaktcentrum i Linköping kan människor som lever i utsatthet, exempelvis med beroendeproblematik och hemlöshet, komma för att få mat, duscha, umgås och få stöd. Kraven på besökarna är främst att man ska sköta sig inomhus i lokalen, men det finns inga regler om huruvida besök får göras under påverkan av alkohol eller narkotika.

För att undvika smittspridning via alkohol- eller narkotikaanvänding säger Annelie Johansson, enhetschef på Kontaktcentrum, att de uppmanar besökarna att inte dela pipor, flaskor eller verktyg, samt att inte frakta narkotika i munnen. Huruvida deras rekommendationer efterlevs kan hon inte svara på.

Linköping

– Men jag hoppas att de tänker på det. Jag måste säga det att trots att vi har haft öppet under hela pandemin, så har vi inte haft en enda personal sjuk i corona. Och då möter vi väldigt många besökare varje dag, säger Annelie Johansson.

Besökarantalet ökar

Enligt Annelie Johansson har både antalet besök och samtal via telefon till Kontaktcentrum ökat under pandemin. Något hon tror beror på att flera verksamheter har stängt ner, samtidigt som Kontaktcentrum i stället har ökat sina öppettider.

– Vi har ökat våra öppettider för att de som inte har möjlighet till att duscha, ska kunna få tillfälle att komma hit för att duscha och tvätta sina kläder, säger hon.

För att Kontaktcentrum ska kunna ha öppet längre, förklarar Johansson att de istället behövt ta till fler säkerhetsregler. Bland annat har de begränsat maxantalet i lokalerna.

Färre donationer

Samtidigt som antalet besökare ökar hos verksamheten, minskar antalet donationer. Hon berättar att attityden mot utsatta personer i samhället har ändrats under pandemin, då flera nu reagerar med rädsla mot besökarna. Enligt Johansson vittnar flera besökare om att folk tar avstånd från dem, eftersom de tror att de sprider smitta. Att besökarna skulle sprida smittan i större utsträckning, menar Johansson inte stämmer. 

– Många tycker det är väldigt jobbigt. Vi är ju också ganska beroende av folk som skänker saker och det har blivit mycket mindre nu under pandemin, säger Annelie Johansson.

Hör Annelie Johansson berätta hur Kontaktcentrum arbetar under pandemin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet