Det var vid 9-tiden som polisen började få in samtal från allmänhet som hört explosionen. Mängder av fönsterrutor är krossade, och balkonger och fasad är förstörda på byggnader.
Enligt Brandskyddsföreningen har omkring 250 lägenheter blivit mer eller mindre skadade i explosionen. I 37 av lägenheterna bedöms skadorna som kraftiga, rapporterar Corren.
Under natten kommer kommunen att bevaka kommunala fastigheter, enligt Sofie Berlin, mediekommunikatör på Linköpings kommun. Hon vill inte kommentera anledningen bakom, eller om det finns en hotbild.
Flera lindrigt skadade – två vårdas på sjukhus
Räddningstjänsten uppger att man släckt en mindre brand i en av lägenheterna. De har också tagit ut två personer som befunnit sig inuti byggnaden efter explosionen.
– Man har hjälpt dem ut ur byggnaden. Sen är det såklart chockade och andra runtomkring, säger Marcus Lundgren, styrkeledare på räddningstjänsten Östra Götaland.
Enligt polisen rörde det sig inledningsvis om 25 personer som skadats lindrigt.
På en pressträff uppger Kim Berg, medicinskt ansvarig, att två personer förts till sjukhus med ambulans, resterande har tagit sig dit på egen hand eller blivit undersökta på plats. Två är fortfarande kvar på sjukhus.
Ingen gas i huset
Polisen har inlett en förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse, men kan ännu inte bekräfta vad som orsakat detonationen.
– Vi vet inte vad som sprängts, säger Åsa Willsund.
Enligt Fredrik Törnqvist, presskontakt på fastighetsägaren Stångåstaden, finns det ingen gas i huset. De har heller inte fått veta något om orsaken bakom.
– Vi har inte fått något bekräftat. Det vi har hört är att det varit utanför fastigheten, säger han.
Experten: Troligtvis en sprängladdning
Henric Östmark, forskningschef på enheten för värdering och risk på Totalförsvarets forskningsinstitut är expert på bomber. Han har sett bilderna från Linköping och säger att explosionen sannolikt skett utanför bostadshuset.
Finns det något som talar för att det är en sprängladdning som detonerat?
– Det är det absolut troligaste. Så vitt jag har förstått finns det inga gasledningar i huset så då måste det röra sig om någon form av explosiv anordning.
Vad kan du säga om styrkan på detonationen?
– Det är svårt att säga i nuläget men den är inte speciellt liten så vitt jag kan bedöma. Det måste ha varit en någorlunda kraftig laddning.
Regionen gick in i förstärkningsläge
Inledningsvis gick Universitetssjukhuset i Linköping upp i katastrofläge. Runt 13-tiden ändrades det till stabsläge, tillsammans med resten av Region Östergötland. Lasarettet i Motala är i normalläge.
– Initialt hade vi väldigt lite information eftersom vi inte hade tillgång till platsen förrän bombgruppen hade gjort sitt jobb. Vi tog höjd utifrån den bild vi hade fått på husen, säger Kim Berg, medicinskt ansvarig läkare på Region Östergötland.
Tidigare under fredagen var flera sjukhus i förstärkningsläge.
Flera byggnader skadade
Uppåt 20 ambulanser kallades till platsen initialt. Sex brandbilar ska också ha larmats till händelsen.
– Fasaden ska vara rejält påverkad. Sista anteckningen som kom in till oss var att flera byggnader runt den aktuella adressen också är skadade, säger Helene Wickberg, teamledare på SOS Alarm.
Ingen gripen
Ingen person har gripits och varken polis eller räddningstjänst kan uttala sig om vad som orsakat explosionen.
– Det enda vi vet är att det är en kraftig explosion, vart det kommer ifrån är oklart, säger Marcus Lundgren vid räddningstjänsten.
Fakta: Stabsläge inom sjukvården
- Stabsläge innebär att en särskild sjukvårdsledning håller sig underrättad om läget, vidtar nödvändiga åtgärder och följer händelseutvecklingen.
- Förstärkningsläge innebär att den särskilda sjukvårdsledningen vidtar åtgärder för förstärkning av vissa funktioner.
- Katastrofläge innebär att den särskilda sjukvårdsledningen vidtar åtgärder för förstärkning av alla viktiga funktioner.
Källa: Socialstyrelsen