– Anmärkningsvärda siffror.
Så säger ST-fackets sektionsordförande, Fredrik Bergman om ökningen av antalet anmälningar.
– Mycket handlar ju om sökande som tar ut sin frustration över väntan på beslut på närmsta personal och det kan ju eskalera till hot och allt möjligt och det gör det frekvent också, säger han.
Migrationsverket kallar det oönskade händelser. Det handlar oftast om hot från upprörda asylsökande mot Migrationsverkets personal. Nya siffror visar att 1373 fall anmälts mellan januari och november i år. Det jämfört med 830 samma period förra året.
”En tuff situation”
Och samma utveckling syns i Norrköping. Men Migrationsverkets arbetsmiljöspecialist, Maria Johansson, vill inte säga att det blivit mindre säkert att jobba åt myndigheten.
– Men vi ser ju att det är en tuff situation i många boenden och i våra receptioner, säger hon.
Samtidigt gör man nu fler riskbedömningar för personalen, fler anställda har personlarm och väktare anlitas. Säkerheten har skärpts under hösten. Främst är det antalet hot mot personalen som blivit fler medan antalet fall av våld ligger kvar på samma nivå.
– Men det är ju en arbetsmiljöfråga när man som medarbetare ständigt får höra att människor är trötta, frustrerade, arga, orkar inte längre, säger Maria Johansson.
Slog larm i augusti
Fler asylsökande, men också fler anställda. Det är två förklaringar som Migrationsverket ger till ökningen av antalet anmälningar. Dessutom har personalen uppmanats att rapportera allt som händer, vilket också kan ha bidragit.
Men facket tvivlar på att det är hela sanningen.
– Jag är förvånad om det inte finns ett stort mörkertal, med tanke på vad jag hör från medlemmar, säger fackordföranden Fredrik Bergman.
Redan i augusti slog facket larm. Efter det tillsattes en gemensam arbetsgrupp för att bland annat se över säkerhetsarbetet. Ändå har anmälningarna fortsatt öka under hösten.
– Här i regionen så har vi väl inte sett någon större förändring överhuvudtaget, ingen påtaglig sådan i alla fall, menar Fredrik Bergman.