Patienter som drabbas av invasiva streptokocker behöver omedelbart vård, enligt Folkhälsomyndigheten. Foto: Bertil Ericson / TT

Kraftig ökning av invasiva streptokocker i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Den potentiellt dödliga smittan invasiva streptokocker har ökat kraftigt i Östergötland det senaste året.

Ökningen kan ses i hela landet och tros bero på den låga smittspridningen under pandemin.

– Streptokocker kan drabba vem som helst. På det sättet tycker man den är lite läskig, säger Karin Festin, biträdande smittskyddsläkare på Region Östergötland.

I slutet av december hade 74 fall i Östergötland registrerats på Folkhälsomyndighetens hemsida. Förra året var det åtta.

Få fall

Ökningen är stor och Östergötland är länet i Sverige som haft flest fall i år sett till antalet invånare. Men enligt biträdande smittskyddsläkare Karin Festin finns det troligtvis ingen specifik anledning till det.

– Eftersom det är så få fall totalt sett handlar det om slumpen, säger Festin.

God handhygien viktigt

Folkhälsomyndigheten har tidigare uppgett till TT att ökningen tros bero på att människor inte exponerades lika mycket för bakterier som t ex streptokocker, under pandemin. Det har lett till att immuniteten blivit sämre.

För att undvika att bli smittad är det enligt Karin Festin viktigt att hålla god handhygien och att stanna hemma om man blir sjuk. Det är en droppsmitta, som bland annat sprids genom nära kontakt.

Hör vad Folkhälsomyndigheten säger om ökningen i landet nedan.

Statsepidemiolog Magnus Gisslén

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör statsepidemiolog Magnus Gisslén om den rekordartade ökningen av invasiva streptokocker. Foto: SVT

Invasiva Streptokocker

Betahemolytiska grupp A-streptokocker är den streptokockart som orsakar flest infektioner och de allvarligaste infektionerna hos människor.

Inkubationstiden ligger på mellan ett till tre dygn.

En invasiv streptokockinfektion kan leda till att man drabbas av sepsis och till en allvarlig typ av mjukdelsinfektion, som gör att muskelvävnad faller sönder.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.