Tvådelad bild. Till vänster: man som blir intervjuad. Till höger: Sjöfartsverkets byggnad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Myndigheten befinner sig i en allvarlig ekonomisk situation på grund av tre orsaker, säger kommunikationsdirektör på Sjöfartsverket, säger Niclas Härenstam. Foto: Christian S Zetterdahl/SVT

Kraftiga besparingar på Sjöfartsverket

Uppdaterad
Publicerad

Nedlagda helikopterbaser, mindre isbrytning är några av följderna när Sjöfartsverket, med huvudkontor i Norrköping tvingas till kraftiga neddragningar det närmaste året.

Det är en kärv ekonomi, förra året gav 457 miljoner kronor i förlust för Sjöfartsverket och över 600 miljoner kronor efter finansiella poster. Årets budget pekar på ett ytterligare tapp om drygt 200 miljoner kronor.

– Orsakerna är att antalet anlöp av fartyg, som vi kan få betalt för, har minskat till Sverige. Det handlar också om att vissa anslag inte har höjts sen 90-talet. Men sen är det också väderfaktorer. När det är mycket is så kostar det mycket pengar, säger Niclas Härenstam, kommunikationsdirektör på Sjöfartsverket.

Allvarlig ekonomisk situation

Nu krävs åtgärder som nedlagda helikopterbaser, mindre isbrytning och sjömätning och en kraftigt minskad administration, skriver beredskapsmyndigheten i ett pressmeddelande.

– De beslutade åtgärderna kommer ha en direkt påverkan på såväl våra kunder som våra medarbetare. Åtgärderna är inget vi vill genomföra, men vi är i en allvarlig ekonomisk situation som gör det nödvändigt, säger Erik Eklund, generaldirektör.

Frågan på regeringens bord

Infrastrukturminister Andreas Carlson säger i ett uttalande att det är ”av yttersta vikt att kärnan i Sjöfartsverkets viktiga tjänster håller en fullgod nivå”.

Ministern säger vidare att regeringen kommer att återkomma till frågor om ”Sjöfartsverkets framtida leveransnivåer och finansiering” i kommande budgetprocesser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.