Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Linda Engdahl har inte upplevt så här mycket vatten på denna gatan sedan hon flyttade hit. Foto: Per Svensson Borrud/Pelles Photo

Kraftiga regnskurar över Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Det började regna mycket under fredagseftermiddagen i Östergötland.

– Vädret har ställt till det och vi får in jättemånga ärenden från folk som har problem med vattnet, säger Niklas Nyren på räddningstjänsten.

Strax innan nio på kvällen meddelade räddningstjänsten att regnet avtagit och att de kunnat återgå till normalläge.

Efter att SMHI hade varnat för kraftiga regn- och åskskurar i Östergötland började det regna mycket i stora delar av länet under fredagseftermiddagen. Enligt räddningstjänsten var det i början Norrköping och Kisa som var mest drabbade. Men även i Linköping och Ryckelsby har två träd vält över gatorna.

– Vi får in jättemånga ärenden med folk som har problem med vattnet. Vi har inte hur mycket resurser som helst så vi får prioritera nu. Ett bra åtgärd för de som är drabbade är att ta kontakt med sitt försäkringsbolag och ta kort på skador, för det kan ta tid innan vi kommer, det är många som vill ha hjälp, säger Niklas Nyren på räddningstjänsten.

Matbutik stängde i Norrköping

I Åby i Norrköping behövde en matbutik stänga, eftersom det regnade in genom brandluckorna i taket.

– Vattnet måste bort och det är mycket varor som har blivit blöta och fuktiga och som måste säkerhetskollas, sa Ylva Andersson som jobbar på butiken.

Efter en timme kunde butiken öppna igen.

Kaos i tågtrafiken på grund av blixtnedslag

Enligt Corren har ett blixtnedslag utanför Linköping lett till ett signalfel mellan Linköping och Mjölby. Det orsakar stora förseningar och inställda tåg på Östgötapendeln.

Stora vattensamlingar på gatorna

I Kisa har regnet lett till vattenansamling på vissa gator. Linda Engdahl som bor i Kisa försöker lösa situationen genom att sopa rent vid gallren vid gatubrunnarna.

Strax innan klockan nio på kvällen meddelade räddningstjänsten att regnet avtagit och de kunnat återgå till normalläge.

Se Linda Engdahl och vattnet som räcker henne upp till knäna i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.