Det första rådet från smittskyddsenheten är att bara samlas i små sällskap, sex till åtta personer, att alla är friska och att inte bjuda in någon som tillhör riskgrupperna. Sedan måste man hitta rätt plats.
– Vi rekommendrar ju absolut att man är utomhus för det minskar risken för smitta oerhört mycket eftersom luftmängden i sig späder ut ett smittämne och det är lättare att hålla avstånd, säger Magnus Roberg, biträdande smittskyddsläkare inom Region Östergötland.
Fortsätta att hålla avstånd
Det är alltså utomhus som gäller, och sedan gäller det att hålla rätt avstånd.
– Avståndet har ju störst betydelse väldigt nära, sedan avtar betydelsen ju längre bort man kommer, men vi brukar säga armlängds avstånd, då har man en rimlig riskeliminering, om man sitter på armlängds avstånd från sin granne, säger Magnus Roberg.
Dela upp kräftorna innan
På det traditionella kräftkalaset är kräftorna samlade på ett eller flera stora fat, samma sak är det med tillbehören. Men det menar smittskyddsenheten att vi ska undvika.
– Det är ju två delar i det här med smittöverföring. Det är dels det här vi hostar, nyser eller frustar ut. Och det andra är ju kontaktsmittan, det vi tar i, och det är ju inte så lämpligt att vi tar från samma fat, så här finns ju en rekommendation att man delar upp kräftorna i portioner redan innan tillställningen.
Sjung snapsvisorna med mindre magstöd
Och så har vi nubben och nubbevisan. Något som oftast förekommer på en kräftskiva.
– Snapsen brukar ju intagas med sång, och sång är ju lite problematiskt för att man för ut stora luftvolymer och man har sett i körsammanhang att man kan spridda smittan när man sjunger, så där rekommenderar vi väl att man är ytterligare ett steg försiktigare och kanske står upp bakom stolarna när man ska sjunga.
Man ska alltså sjunga med mindre magstöd?
– Lite mindre magstöd och lite större avstånd än vanligt, säger Magnus Roberg.