Foto: SVT

Kunskaper om hedersvåld ska bli bättre

Uppdaterad
Publicerad

Pojkar och unga män kan också vara offer – kunskap som är mindre känd.

Satsningen handlar bland annat om att öka kunskapen hos Kriminalvårdens personal om hedersrelaterat våld. Syftet är också utveckla arbetssätt för att upptäcka hedersproblematik bland de intagna.

Länsstyrelsen Östergötland har både nationella och regionala uppdrag att motverka hedersrelaterat förtryck och våld. Den gemensamma satsningen tillsammans med Kriminalvården bottnar i uppdraget att utveckla och sprida den vägledning som Länsstyrelsen tagit fram – Våga göra skillnad.

Viktiga frågor

Kriminalvårdens handlingsplan för Våld i nära relation, sexualbrott och hedersrelaterat våld, innebär bland annat att öka kunskapen om hedersrelaterat våld hos personalen. Syftet är också att utveckla lämpliga arbetssätt för att ringa in och definiera hedersproblematik hos klienterna.

– Jag är glad över initiativet att lyfta dessa viktiga frågor inom Kriminalvården och att ge personalen en möjlighet till fortbildning. Men det handlar också om hur vi kan bidra med vår kunskap. Vår personal har en enormt bred kompetens om klienter och intagna som blir ytterligare en pusselbit när det gäller att ringa in dessa frågor och hur man arbetar vidare med dem, säger Nils Öberg, generaldirektör vid Kriminalvården.

Män också offer

Pojkar och unga män som lever i en hederskontext har tidigare setts enbart som förövare, men de kan även vara offer. Denna kunskap vill Länsstyrelsen Östergötland nu sprida till berörd personal inom statliga, kommunala och fristående verksamheter.

Tillsammans med andra myndigheter som är i kontakt med utsatta grupper har länsstyrelserna identifierat ett kunskapsglapp när det gäller pojkar och hedersrelaterat våld och förtryck.

– I arbetet med att motverka hedersrelaterat förtryck och våld är målgruppen pojkar och unga män ett outforskat område som behöver utvecklas, säger Juno Blom, utvecklingsledare vid Länsstyrelsen Östergötland.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.