Kustbevakningen har genomfört en nationell satsning mot sjöfylleri. Genrebild. Foto: LARS PEHRSON / SvD / TT

Kustbevakningen: Allt färre är fulla på sjön

Uppdaterad
Publicerad

Allt färre båtförare dricker på sjön, enligt Kustbevakningen.

Endast 1,82 procent av de som kontrollerades i myndighetens nationella satsning mot sjöfylleri i juli blev anmälda för brott.

Kustbevakningen har under de tre senaste veckorna utfört 1 377 kontroller längs Sveriges kust, samt i Värnen och Mälaren. Endast 25 av samtliga kontroller ledde till en brottsanmälan.

Även om fritidsbåtssäsongen inte är över än, ser Kustbevakningen ett tydligt lågt utfall i årets nykterhetskontroller och konstaterar att det vikande antalet brottsanmälningar för sjöfylleri är tydlig.

Nationell satsning

"De genomförda kontrollerna ger oss bilden av en fortsatt positiv trend för nykterheten till sjöss. Båtfolket känner till reglerna och följer dem i stor utsträckning", säger Mikael Furberg, enhetschef på Kustbevakningens operativa avdelning, i en kommentar.

Den nationella satsningen, som pågick 8–28 juli, innebar ökade nykterhetskontroller till sjöss, både slumpmässigt och vid indikation på berusning.

Slumpmässiga nykterhetskontroller riktades främst mot större fritidsfartyg över 12x4 meter.

Kustbevakningens nykterhetskontroller

Län Kontroller Brottsanmälningar

Blekinge 75 0

Gotland 20 1

Gävleborg 62 1

Halland 34 0

Kalmar 133 1

Norrbotten 118 1

Skåne 58 1

Stockholm 262 9

Södermanland 37 4

Uppsala 13 0

Värmland 80 0

Västerbotten 62 0

Västernorrland 116 2

Västra Götaland 227 5

Östergötland 64 0

Ej angivet län 16 0

Summa 1377 25

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.